Градску општину Костолац посетио је конзул Амбасаде Републике Словеније у Београду Примож Крижај. Ова посета, под називом „Конзуларни дан“, приређена је у организацији костолачког Огранка Друштва Словенаца “Сава” из Београда, предвођеног Сашом Радићем, и уз подршку Градске општине Костолац.

Слованачког конзула дочекали су испред Градске општине председница Скупштине Милена Церовшек, њен заменик  Милан Ђаловић и члан Већа Градске општине Рајко Пејовић, заједно са председником Друштва Словенаца у Костолцу Сашом Радићем

Радић и Церовшек упознали су Приможа Крижаја са радом и активностима Удружења, али и економским потенцијалима и комуналним условима живота.

Друштво Словенаца у Костолцу је веома агилно и годинама уназад организује низ активности попут бесплатне школе словеначког језика, која окупља и по двадесетак полазника по курсу. На тај начин словеначки језика углавном похађају потомци чији су се преци почетком двадесетог века насељавали овде у потрази за послом у руднику. Међутим, часови словеначког су доступни и припадницима других нација.

Иначе, словеначка национална мањина је, после ромске, најбројнија у мултиетничком Костолцу.

Милена Церовшек је навела да по претходном попису, овде живе представници 27 нација и етничких група.   

                                  

КОНЗУЛАРНИ ДАН

Конзул Словеније Примож Крижај се у Костолцу састао и са представницима словеначке мањине. То је била прилика да са њима разговара и да одговара на питања о школовању на словеначким универзитетима и средњим школама, могућностима и условима добијања словеначког држављанства, запошљавања у овој земљи која је чланица Европске уније.

Као повратна информација предочена му је чињеница да неки Костолчани већ студирају у Љубљани, а да се неколико средњошколаца који похађају курс словеначког језика припремају за студије у Љубљани или Копру. У Словенији, како је Крижај рекао, посла има за све нивое образовања, највише су тражени радници у туризму, возачи, али и лекари и медицинско особље.

Испред Амбасаде Словеније конзул Примож Крижај је у скупштинској сали Градске општине Костолац уручио пасош Јасмини Ђуровић, чиме јој је потврђено словеначко држављанство.

Крижају је ово друга посета Костолцу и словеначкој националној мањини на овом простору од када је конзул у Београду.

Д. Деурић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content