Служба патологије Опште болнице у Пожаревцу је у оквиру програма “Интерег ИПА ЦБС за прекограничну сарадњу Румунија – Србија” обновила апаратуру стару преко 25 година. Поред тога, опремљено је радно место за још једног лекара у том домену, капацитет лабораторије увећан је за 50 одсто.

Др Томислав Јовановић и др Данко Николић

Унапређењем обраде узорака за хистолошке процедуре, анализе ће убудуће моћи да се раде и у овој установи, док је до сада то било могуће искључиво у терцијарним установама.

Циљ пројекта је унапређење контроле туморске патологије кроз развој и спровођење прекограничне сарадње, што је по завршетку пројекта и испуњено.

Начелник Службе патологије др Томислав Јовановић истакао је да се осим повећања капацитета лабораторије, након реализације пројекта добило на квалитету узорака. Иначе, у лабораторији патологије испитују се узорци који се узимају током операције. Реч је о најосетљивијем послу, јер не постоји могућност да се узорка поново узме за испитивање.

Директор пожаревачке Опште болнице др Данко Николић наглашава да су реновирањем ове лабораторе на добитку сви – и медицинско особље, и пацијенти. Са новом лабораторијом и апаратуром много је лакше и прецизније обрадити све узорке. Оно што сви добијају су бржи рад и сигурна дијагноза.

Share.

Comments are closed.

Skip to content