Поводом 8. јуна на Сојином салашу, делегације Окружног одбора СПС Браничевског округа, Градског одбора СПС Пожаревац и Општинског одбора СПС Мало Црниће, положиле су цвеће на спомен обележје.

Председник Окружног одбора СПС Браничевског округа Милић Јовановић  обратио се речима: 

-Данас смо овде да се још једном после 82 године подсетимо  веома важног догађаја за историју нашег краја, када се осмог јуна 1941. године на овом месту окупило руководство партије да би донели важне одлуке које ће имати историјски значај. 

Летњиковац др Соје Лешевић , смештен недалеко од града, био је довољно безбедан да се на њему окупи руководство партије за цео, тада Пожаревачки, а данас Браничевски округ.

Била је то Окружна конференција Комунистичке партије Југославије, на челу са Момом Марковићем,  чланом Покрајинског комитета партије за Србију. Конференцији је присуствовало осамнаест делегата из целог округа, млади људи, патриоте и револуционари, радници, сељаци и студенти. Тада су донете веома значајне одлуке које ће за последицу имати покретање оружаног устанка у нашем крају. 

Овде је зачет и борбени ембрион великог Пожаревачког партизанског одреда, који је у десетак чета окупио преко 2000 бораца.

У општенародној ослободилачкој борби, од Жагубице и Кучева до Голупца и Градишта, од Петровца, Црнића и Жабара до Пожаревца, пале су хиљаде жртава.

-Комунисти нашег округа тада, као и ми социјалисти сада, имамо много тога заједничког, како идеје тако и храброст, да се боримо са недаћама свога времена. Они нису имали тада, а ми данас немамо избора, него да наставимо путем којим идемо и да верујемо у правичност и трајност идеја које следимо. Време у коме живимо нас обавезује да будемо једни уз друге, градећи слогу управо онако како су то чинили делегати приликом доношења историјске одлуке о одбрани земље. Поносимо се њиховим делима и зато смо данас овде да одамо вечну захвалност и почаст славним херојима нашег краја који су са овог места кренули у победу, истакао је Јовановић.

Присутнима текстове из своје збирке песама казивао је Драгиша Живадиновић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content