Градоначелник Пожаревца и командант градског Штаба за ванредне ситуације Бане Спасовић изнова позива суграђане да поштују мере Владе РС и остану код куће за добробит свих. У овим околностима посебно наглашава значај правовремених и исправних одлука: 

– Сматрам да је председник Србије Александар Вучић донео праве одлуке у право време. Србија је међу првима у Европи и окружењу установила мере изолације, са посебним акцентом на заштити суграђана старијих од 65 година, потом, надзор повратника из земаља која се сматрају жариштима и низом другим мера којима се зарад добробити свих ограничава кретање. Врло је значајно што је Влада РС све то препознала одмах. У супротном би број оболелих био далеко већи и здравствени систем преоптерећен. Све те мере говоре да држава добро брине о својим грађанима, истиче Спасовић, указујући на то да је и град Пожаревац предузео низ мера како би осигурао што безбеднији рад надлежних служби, као и разне видове помоћи грађанима:    

– Град Пожаревац је на време обезбедио потребну заштитну опрему за здравствене службе, али и друге установе и институције којима је то потребно. На томе смо заиста пуно радили и тако ћемо и наставити, а у томе имамо значајну подршку појединих привредних субјеката. 

– Посебно захваљујем компанији „Бамби“, која је донирала 2 милиона динара и стоји нам располагању и надаље. Најавили су и отварање новог погона у Пожаревцу, што је значајно за запошљавање када цела ова ситуација са пандемијом буде била иза нас. Захвални смо и привредним субјектима Водопривреда, Пидра, Инон неимар, Дрнда, Лазаро, „Digital logic“, који прави визире. Удружење пчелара Пожаревац донирало је 186 килограма меда и капи прополиса за најугроженије, пиљара „Маја“ донирала је воће. Иначе, новчане донације се реализују тако што привредници уплаћују на рачун снабдевача конкретне опреме. До сада је исказана заиста значајна солидарност. Све то је од великог значаја, а позивам и друге привреднике да се укључе према могућностима.

ПОЖАРЕВАЦ МЕЂУ  НАЈОПРЕМЉЕНИЈИМА

„Град Пожаревац је ову ситуацију дочекао спремно, колико је то било могуће. Када се малтене није појавио ни први оболели од корона вируса у Србији, почели смо са припремама за случај епидемије у нашој земљи. Имали смо састанке са представницима здравствених инситуција, редовну комуникацију са надлежнима у Републици на ту тему. Сваку одлуку републичког Кризног штаба, истог дана смо и ми имали на дневном реду, спроводили је и чак били и мало рестриктивнији у смислу ограничења радног времена трговина, угоститељских објеката, пекара и тако даље. Мислим да је добро што смо тако реаговали“, оцењује Бане Спасовић, који заједно са својим замеником Сашом Павловићем предводи Штабом за ванредне ситуације града Пожаревца, у којем су и представници војске, полиције, Дома здравља, Болнице, ЗЗЈЗ, јавних предузећа, ватрогасних служби, надлежних републичких инспекција.

– Посебно нам је било важно да допринесемо заштити лица која су прва на удару, а то су здравствени радници, полиција, радници Комуналних служби. У овом моменту, они су обезбеђени потребним средствима и опремом за месец, можда месец и по дана. Како бисмо олакшали ову ситуацију социјално најугроженијим суграђанима, за њих смо обезбедили 1.400 хигијенских и 700 ланч пакета. Интензивно радимо на томе да обезбедимо пакете помоћи и за пензионере са примањима мањим од 30.000 динара, а потом и за незапослена лица“, каже Спасовић, и наставља:

– До сада је набављено 330 заштитних комбинезона са капуљачом, 100 заштитних наочара, 2.000 хирурких каљача, 250 заштитних мантила, 100 антибактеријских гелова, 4.000 заштитних рукаваца, више од 1.300 литара алкохола, више од 7.000 заштитних маски, уз још по 5.000 маски и рукавица од кинеске помоћи. Функционише и централни магацин који се реализује преко Фонда здравства. 

– Формиран је „Кол центар“ и организовани волонтери којих сада има више од 340 на територији града Пожаревца. Они се ангажују у допремању храну и разних видова помоћи лицима старијим од 65 година, која су у изолацији 24 сата. Та старосна група суграђана је најугроженија здравствено и они највише трпе у целој овој ситуацији, тако да настојимо да им олакшамо све што је у нашој моћи. Одлично сарађујемо и са Организацијом Црвеног крста Пожаревац у збрињавању старијих лица.   

Нови циљеви

„Циљ нам је да обезбедимо тродимензионалне штампаче за Општу болницу Пожаревац, како би и сами могли да производе 20 до 30 визира дневно за особље. Пронашли смо донаторе који ће платити те штампаче, само чекамо да на тржишту дођемо до штампача“, најављује градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, и додаје: 

– Добро би било да ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац има више цистерни. Иначе, Град је у последње две године донирао више од 160 милиона динара за набавку опреме, али ситуација је таква да би нам сада требао дупло већи број камиона. Ватрогасцима је стигло јод једно возило, тако да су и они укључени у дезинфекцију, јер је подручје града велико. Нису то само Пожаревац и Костолац, већ и села, у којима настојимо да дезинфикујемо бар централне, најфреквнтније улице. Циљ нам је дезинфекција хлором целе територије Града. Нико није препуштен случају. 

– Једна пословица каже: „Страх оштрије сече него мач“. Дакле, страх је позитиван уколико не прерасте у панику. Грађани треба да знају да су трговине добро снабдевене, Општа болница је у приправности, као и Дом здравља и ЗЗЈЗ. Амбуланта формирана за лица са симптомима који би могли бити знак корона вируса функционише и физички је издвојена.   Постоје јасне смернице о поступању грађана са одређеним симптомима, као и о поступању здрваствених радника, истиче Спасовић. 

ОПРЕЗА НИКАДА ДОСТА

– Обезбеђен је хлор за дезинфекцију која се редовно спроводи у Пожаревцу у Костолцу. Количина којом располажемо је 2.000 тона, што је довољно за наредних месец дана, можда и нешто дуже. Ово дезинфекционо средство је у одређеним количинама доступно и грађанима како би могли да дезинфикују улазе у домове. За сада је постављена једна цистерна у Пожаревцу, а намеравамо и једну у Костолцу. Обезбедили смо и више од 1.300 литара алкохола за потребе Дома здравља, Болнице, ЗЗЈЗ, међу којима су и полицијско особље и лица која су на одслужењу казне затвора у КПЗ „Забела“, мушком и женском, који такође имају права, а наше је да о свима бринемо, истиче градоначелник Бане Спасовић, и додаје:  

– За дезинфекцију стамбених објеката, која се увелико ради, издвојено је 2 милиона динара. Наставља се редовна дезинфекција локација на којима се окупља већи број људи, где је већа фреквентност, као што су трговине, банке, апотеке. Одлично сарађујемо са Здравственом апотекарском установом Пожаревац, која је набавила велике количине маски, рукавица, алкохола. И приватне апотеке раде свој посао, тако да се грађани могу адекватно снабдети. 

– Обезбедили смо да установе и институције могу нормално да раде, донели смо мере о смањењу запослених, прецизирали строге мере о понашању трговина. Пратимо све одлуке републичког Штаба. Маркети морају обезбедити дезинфекциона средства на улазу, а мегамаркети и рукавице за купце, уз вођење рачуна о броју купаца у исто време. Наравно, захваљујем им се на свему што чине како би било редовно снабдевање, на томе што предузимају мере заштите запослених и што отварају објекте за старије од 65 година. Захвални смо и војсци, полицији, комуналним радницима. Сада су сви битни, појединци и колективи, свако може да допринесе целој овој ситуацији, каже Спасовић.  

А. М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content