Током минуле недеље у Пожаревцу је боравио један број српских сликара, који су у два дана обишли знаменитости града под Чачалицом. Њиховом посетом званично је обележен почетак Ликовне колоније „Пожаревац у срцу српских уметника“  чији је организатор и домаћин “Арт круг ПМ”, а центар окупљања и дружења по четврти пут био Дом ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ на Тулби. С. Стојићевић

– Ликовне колоније „Арт круга ПМ” су неколико година везана за нашу школу. Надам се да ће прелеп простор у коме је смештен Дом ученика некима од вас дати подстрек и енегрију за дела која ће настати на овогодишњем стваралачком окупљању. Наше гостопримство говори да Пољоприврена школа није само образовно васпитна установа, већ је дубоко везана и за културу, те оваква манифестација и ученицима и нама и вама као ствараоцима даје специфичну уметничку ноту, истакао је поздрављајући присутне уметнике Слободан Стојићевић директор Пољопривредне школе „Соња Маринковић“.

– Како ће по традицији, један број радова насталих на Ликовној колонији бити поклоњен школи, посебно нам је драго што ће они красити нове просторије Дома које ће бити за пар месеци завршене, нагласио је Добрице Филиповића, управник Дома ученика на Тулби.

П. Миладиновић

– Ово је специфична колонија, јер су уметници за два дана обишли сам град, посетили наше галерије, Ергелу Љубичево“, упознали се са делом историје и на тај начин одабрали мотиве који су њима занимљиви и препознатљиви на основу чега ће импресије из Пожаревца пренети на сликарска платна, сазнајемо од Павла Миладиновића, председника  Удружења “Арт круг ПМ”.

У складу са актуелним превентивним здравственим мерама, овом окупљању присуствовао је само део од тридесетак српских сликара који учествују у колонији, док је осталим уметницима визуелни материјал на коме је представљен Пожаревац прослеђен електронским путем. Тако ће наредних месец дана настајати мотиви који су остали у срцима уметника након чега ће се платна допремити у Пожаревац и на основу њих бити припремљен и одштампан каталог. Изложба радова са Колоније „Пожаревац у срцу српских уметника“ одржаће се у оквиру Новембарских дана културе у Галерији савремене уметности након чега ће поставку видети публика неколико градова Браничевског округа.

Уз један број спонзора, овај пројекат подржао је и Град Пожаревац, док његов наставак предвиђа да се радови српских уметника са Колоније  наредне године нађу у посебној уметничко-едукативној публикацији као део понуде Туристичке организације Града Пожаревца.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content