ЗЛАТАН КОСТИЋ, ПРЕДСЕДНИК СПОРТСКОГ САВЕЗА ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

Печат на бројне активности Спортског савеза Града Пожаревца у 2022. години била је традиционална акција проглашења најбољих спортиста и екипа која се заједно са медијском кућом „Реч народа“ приређује дуже од шест деценија. Након ни мало једноставног одабира  посетили смо  Спортски савез Града Пожаревца и са њеним председником Златаном Костићем сумирали активности и открили део планова које пред ову асоцијацију ставља у наредних 365 дана.

Први спринт на новом атлетском стадиону у Пожаревцу

– Гледано кроз спортску призму, година чији дани су истекли је прекретница на неколико поља. Наиме, град је добио Атлетски стадион каквим се може подичити и понео име Јова Будимира, човека који је ову спортску грану у нашем окружењу подигао на висок ниво. Апропо поменутог, за члановима АК „Пожаревац“ су сјајни резултати. Незаобилазно је истаћи  да је почетком  октобра отворен и помоћни фудбалски терен са подлогом од вештачке траве тако да је практично град минуле године добио два спортска терена. Велика пажња посвећена је организацији традиционалне 58. Уличне трке уз учешће преко 500 такмичара из Србије, Хрватске, Словеније и Бугарске, истиче  Златан Костић.

Са старта Међународне бициклистичке „Трке кроз Србију“

-Незаобилазно је нагласити да наш град поносно стоји на мапи европског бициклизма. Подсећања ради, Пожаревац је средином септембра био место старта 62. по реду, 600 километара дуге Трке кроз Србију, и да смо као Пожаревани поносни јер смо у том тренутку били бициклистичка престоница старог континента. У прилог овој тврдњи иде податак о учешћу 120 такмичара, 26 различитих националности из 19 земаља Европе, Африке и Азије, говори Костић. 

ДРАГОЦЕНА ИСКУСТВА СВЕТСКИХ СПОРТСКИХ ЛЕГЕНДИ

У разговору са Мишеом Вотром

Као носилац ласкавог бициклистичког признања „Домаћин деценије“, нашем граду отворена су многа спортска врата.

– Другу годину заредом Спорстки савез, односно, Град Пожаревац радо је виђен у Француској као гост бициклистичког клуба „Filip Vagner sajkling“. Уз почаст коју нам указује домаћин, то постаје традиција у најпозитивнијем смислу. Скуп окупља еминентне личности из света бициклизма, али и спорта уопште, што је прилика да се размене искуства, док вас људи који су обележили светску спортску историју равноправно прихватају, ма колико средина из које долазили географски била велика или мала. Овај пут на мене је посебан утисак оставио разговор са Мишел Жан Морис Вотроом, легендарним фудбалским арбитром који је судио најзначајније светске мечеве. Чути од такве спортске иконе појединости које се сутрадан могу пренети на било који терен територије Града Пожаревца, немерљив је подстицај за даљи рад и ангажовање, говори Златан Костић наглашавајући да је господина Вотроа обавестио како о широком спортском дијапазону нашег краја тако и да је Пожаревац за само годину дана добио нови фудбалски и атлетски стадион.

– Наравно, чувени судија је више интересовања показао за фудбалски терен, али је био пријатно изненађен чињеницом да један релативно мали град у Србији има такав напредак како у самом спорту тако и пратећој инфрастуктури.

Златан Костић и министар спорта Републике Србије Зоран Гајић

Пред крај 2022. године наш саговорник имао је сусрет са министром спорта у Влади Србије Зораном Гајићем.

– Како наше познанство датира још из доба његовог бављења одбојком, разговор је био делимично усмерен и на овај спорт коју у Пожаревцу има и традицију и успех, али и консултације везане са остале спортске гране, што ће, надам се резултирати подршком кровне спортске институције у држави. 

Златан Костић подсећа да је 2022. година на себи својствен начин оплеменила и област пожаревачког малог фудбала. 

– Непревазиђени Седмојулски турнир који је седамдестих и осамдесетих година био симбол Пожаревца и појам за Србију, након неколико деценија заживео је на најлеши начин. Идеја да се пробуди традиција остварила се на терену за мале спортове Спортског центра са великим успехом, а његова реализација дала ветар у леђа да следећи јул дочекамо у истоветном спортом окружењу, вели Костић, подсећајући на сијасет спортских дешавања широм територије Града којих је било током читаве минуле године.

СПОРТСКИ САВЕЗ У 2023. ГОДИНИ

Разговор са Костићем искористили смо за поглед на планове Спортског савеза Града Пожаревца у 2023. години.

– Темељ деловања Спортског савеза Града Пожаревца је подршка спорту међу најмлађима и школској популацији уз незаобилазну помоћ свим клубовима који наши чланови, у зависности од њихових потреба. Овде посебно истичем подршку спортским организацијама и клубовима који окупљају такмичаре чије су физичке могућности ограничене, објашњава Костић.

Уручење награда најбољима на прошлогодишњим 58. Уличним тркама у Пожаревцу

–  Када је о редовним активностима реч,  уз традиционалну Међународну бициклистичку „Трку кроз Србију“, Уличне трке „Grand Prix Požarevac“ и бројна надметања која су сврстана у спортски календар Града за ову годину, новина ће бити фудбал 3х3 по угледу на кошарку истих пропозиција и имена. Посебно истичем намеру Спортског савеза да организујемо међународни тениски меч који ће играти репрезентативка Црне Горе Теа Никчевић и Пожаревљанка Јована Грујић. Иначе Теа и Јована су добре другарице и заједно играју дубл, тако да ће ово бити својеврстан спектакл за наш град, истиче Костић који подсећа да су намере градоначелника Саше Павловића да Пожаревац откупи тениске терене и овом сјајном и адекватаном простору врати намену коју је имао деценијама уназад. 

-Посебан значај у минулој години има поново покретање спортских активности у Забели са бројним садржајима. Јединствен пример који су забележили и светски медији је да је на иницијативу Спортског савеза Града Пожаревца у Казнено поправном заводу Пoжaрeвaц oдржaн шaхoвски турнир нa кoмe je учeствoвaлo 126 oсуђeних oсoбa из зaтвoрeнoг oдeљeњa, а који је Јанко Станишић из КПЗ Забела овај догађај спровео у дело, говори нам Златан Костић. 

Тијана Бошковић и Златан Костић

ПОДРШКА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Међу окосницама рада Спортског савеза Града Пожаревца је тежња да се не изгуби корак у  стремљењима да свако од спортских поља буде подједнако третирано, како материјално тако и логистички, не одвајајући индивидуалне од колективних спортова. 

Новоуређени спортски терени у Живици

– Спортски савез Пожаревца и асоцијације које су под његовим окриљем не могу да ставе у други план немерљиву подршку градоначелника Саше Павловића и градског већника задуженог за спорт Милана Јовића. Наиме, и у минулој години они су имали разумевања  да се у обиљу активности и улагања издвоје значајна средства за спорт као један од базичних сегмената сваког друштва, што је итекако видљиво готово на сваком кораку, како у Пожаревцу тако и на читавој територији града. У време кризе која се из добро знаних разлога осликава широм Европе, подићи део буџета намењен спорту велики је подвиг, закључује Златан Костић, председник Спортског савеза Града Пожаревца. 

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content