2020-01-08T08:36:10+01:00 8. јануара, 2020. 08:33 |

Значајна свака спортска област

Имајући у виду да Спортски савез Града Пожаревца у свом окриљу окупља око осамдесет клубова различитих усмерења и да се број спортиста чије је усмерење фокусирано од фудбала до роњења појединачно може истаћи у хиљадама, импозантан је податак који ову асоцијацију сврстава у друштвено одговорне и значајне организације. Додајући томе  чињеницу да организациони тим Савеза као основне паратметре у свакој области деловања  сврстава здрав начин живота, значај правилног увођења најмлађих генерација у спорт, стручно спортско усмерење и адекватну помоћ сваком члану коме је неопходна, није случајно да су овакви напори препознати не само од локалне самоуправе која је Савезу доделила Октобарску награду, већ и од Спортског савеза Србије од кога је Пожаревљанима ове године припало највише признање у Републици – Мајска награда.


      Hајвише признање у Републици –                                  Мајска награда

Председник Спортског савеза Пожаревца Златан Костић каже да је евиденто  да Спортски савез Града Пожаревца током читаве године акцентује помоћ манифестацијама и клубовима  у финансијском и организационом  смислу, јер без ње спорт не би могао да функционише на начин који је уобичајан у савременом окружењу.

-Овде се може истаћи подршка у припреми и реализацији  такмичења, помоћ клубовима на уређењу инфраструктуре, обезбеђивање награда када су у питању турнири, набавка опреме и спортских реквизита, трошкови одлазака на такмичења ван Округа, али и стручна помоћ као и повезивање клубова и појединаца из окружења са другим клубовима и њихова међусобна сарадња, говори Костић.

СПОРТ И ТУРИЗАМ ЗАЈЕДНО

       Златан Костић

Током 2019. године Спортски савез Града Пожаревца је у области својих ингеренција био на професионалном нивоу када је реч о манифестацијама, како градског, тако и међународног карактера. Међу њима је била и 59. Међународна бициклистичка „Трка кроз Србију“.

– Овај спортски спектакл имао је успешан циљ у нашем граду уз учешће више од 150 бициклиста из 30 земаља. Трка је имала велики спортски значај, јер је у светском бициклистичком календару, а ми смо пружили максимум да све протекне у атмосфери која приличи једном оваквом догађају. Са друге стране, „Трка кроз Србију“ одржана је под слоганом „Бициклизам и туризам заједно“, тако да је дошла до изражаја  сарадња са Туристичком организацијом Града Пожаревца али и другим асоцијацијама, сазнајемо од Златана Костића.

     Промотер Уличних трка била је                         чувена Вера Николић

Један од значајних сегмената ангажовања Спортског савеза је организација Уличних трка „GRAND PRIX POŽAREVAC 2019.“ у част Дана ослобођења.

– Овогодишње, 56. по реду, такмичење одржано је уз учешће преко 1000 учесника, а посебно задовољство, не само нас у Савезу, проистиче из чињенице је међу њима био велики број деце која су наша нада и будућност. Наравно, не треба изоставити префикс међународне, јер су се на стази нашли такмичари из Мађарске, Кеније, Бугарске и Босне и Херцеговине, док су се овог октобра јуниори и сениори први пут надметали у трци Меморијал „Јово Будимир“ посвећену почившем великом педагогу и атлетском тренеру Пожаревца. 

Поменули сте задовољство због учешћа великог броја деце на Уличним тркама, али је чињеница да Спортски савез Града Пожаревца и овој популацији пружа велику подршку.

– Млади нараштај је заправо окосница и водиља нашег рада, а основ је сарадња са Предшколском установом  „Љубица Вребалов“, усмерење и избор  спортова  који су безбедни и поштују стандарде за одређене узрасте деце. Такође, развој школског спорта део је плана и програма рада Спортског савеза Града Пожаревца чији примарни део обухвата укључивање што већег броја ученика основних и средњих школа са територије Града Пожаревца и Градске општине Костолац, а резултат је да су спортисти на школским такмичењима постигли завидне резултате нарочито у спортској гимнастици, атлетици, рукомету, футсалу… Спортски савез Града финансијски комплетно прати школски спорт тако да се наша подршка састоји и у логистици која је неопходна у савременим спортским токовима, наглашава Костић истичићи да и у наредној години  Спортски савез очекује драгоцену сарадњу и подршку Града Пожаревца, као и стручњака из области спорта, спортских радника, тренера, Спортског савеза Србије, Олимпијског комитета, директора школа и бројних струковних асоцијација.

Спортиста године

Спортски савез Града улази у 2020. са бројним плановима, али и проглашењем најбољих појединаца и спортских екипа Браничевског округа у минулој години.

Имајући у виду да је ово шездесети пут како ће медијска кућа „Реч народа“ у сарадњи са Спортским савезом Града Пожаревца доделити признања најуспешнијим спортистима, екипама и спортским радницима, манифестација ће имати традиционалне и јубиларне одлике. Избор спортисте године је један од начина да се пажња јавности усмери на праве вредности, али и чињеница да се велики труд увек исплати, говори Златан Костић и закључује:

– Један од задатака Спортског савеза Града Пожаревца је да буде спона између актера на терену, спортских радника, заљубљеника у спорт и локалне самоуправе, јер је чињеница  да је нашој асоцијацији и челницима Града у највећем интересу да се подједнако развија свака спортска грана која има „пелцере“ у ближем  окружењу.

 

НА САЈМУ СПОРТА

                                                Са пожаревачког штанда Сајма спорта у Београду

Спортски савез Града Пожаревца је недавно, по први пут, учествовао на VIII Међународном сајму спорта у Београду под слоганом „ Сајам спорта спаја све(т)“.

– To je велико искуство не само у презентацији Града, већ и у смислу бројних контаката и размене мишљења са спортским асоцијацијама из окружења. Са друге стране, на нашег штанду представљени су највећи резултати и успеси пожаревачког Савеза, али и млади спортисти који су својим талентом и пожртвованошћу дали изузетан допринос развоју и промоцији спорта у Пожаревцу. Тиме је дат акцeнат на омладинском бављењу спортом, као и потврда да Савез и Град Пожаревац заједнички подржавају клубове и удружења, каже Костић.

Међу последњим манифестацијама у 2019. години у чију организацију је укључен Савез је Спортско рекреативни фестивал „Мали Храбриша“ одржан  у организацији Спортско рекреативне Асоцијације.

– „Мали Храбриша“ је национални програм Асоцијације „Спорт за све“ покренут са идејом да заједницу борилачких спортова и вештина,  усмери ка правилном стручном раду са децом. Посебна пажња посвећује се угроженим категоријама становништва које су равноправно укључене у програм. Апропо овога, ми као Савез међу члановима имамо клубове чији су спортисти особе са посебним потребама и у току је израда посебног елабората којим ћемо, заједно са локалном самоуправом и стручним институцијама, адекватно подржати и пратити људе  чија инвалидност не умањује значај напора и успеха које постижу на спортским борилиштима, закључује Златан Костић.

Влада Винкић