ШАНСА ЗА ПАЦИЈЕНТЕ КОЈИ ЧЕКАЈУ НА ТРАНСПЛАНТАЦИЈУ ОРГАНА

донација органаСрбија је ових дана постала придружени члан „Евротрансплант“-а, одлучио је борд ове организације, са којом ће бити потписан пробни уговор на годину дана. Током овог периода морају се испунити одређени услови за улазак у европску мрежу донаторства, што је изузетно важно јер се тиме отварају могућности да више људи, путем трансплантације добије потребне органе. Министар Златибор Лончар је раније објаснио да од момента потписивања уговора, сваки наш пацијент коме је хитно потребан орган има ницашансе да га добије у року од 48 до 72 сата.

Организацију Евротранспланта чини осам земаља – Белгија, Немачка, Хрватска, Луксембург, Холандија, Мађарска, Аустрија и Словенија. За све њих постоји јединствена листа чекања, на којој се налази 15.000 пацијената, којима је потребна трансплантација. Само прошле године изведено је 7.000 трансплантација. Евротрансплант“ постоји 50 година и обухвата око 130.000.000 становника. Трансплантација је у Србији обновљена 2010. године. Новим законским решењем о трансплантацији органа и ткива, предвиђена је претпостављена сагласност о донорству, међутим породица ће и даље имати последњу реч давањем сагласнdonatorska kampanjaости. На трансплантацију у Србији тренутно чека 720 пацијената. Србија данас има мање од три донора на милион становника, а за пуноправно чланство у Евротранспланту потребно је десет донора на милион становника. Хрватска је далеко изнад нас, у овом тренутку има 40 донора на милиона становника. План Министарства здравља је да се током ове године повећа број донора на 5-7 људи на милион становника.

У Србији, донорску картицу тренутно поседује око 150.000 грађана. По речима секретара пожаревачког Црвеног крста Саше Обрадовића, на подручју Града Пожаревца од 2010, од почетка спровођења Националне кампање „Продужи живот“, па до данас, потписано је 440 донорских картица.

-Црвени крст није водио статистику о томе да ли је учешће у кампањи узело више жена или мушкараца, али има података да су донорске картице већим делом потписали грађани средњих година, објашњава Обрадовић и додаје да се донирање органа обаља само у случају мождане смрти.

Грађани који желе да буду део Националне кампање „Продужи живот“, свакодневно могу потписати донорске картице у Црвеном крсту Пожаревац и Служби за трансфузију крви Опште болнице.

                                                                                                                                                                      М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content