IMG_5256Своје туристичке могућности другог дана 39. Међународног сајма туризма, представила је Општина Велико Градиште. Директорка Туристичке организације Дајана Стојановић, истакла је да је осим промоције богате туристичке понуде Општине, сврха учешћа на овој манифестацији и упознавање посетилаца са природним и културним потенцијалима.

            -Посетиоци нашег штанда имали су прилике да уживају у једном потпуно новом доживљају, захваљујући мултимедијалном обиласку дестинација и виртуелној шетњи. Њима је већ добро позната понуда Општине Велико Градиште презентована на другачији, модернији и интересантнији начин. За Сајам су урађена два кратка промо спота, који кроз фотографије и кадрове из ваздуха, шаљу јасну поруку да је Велико Градиште модерна дестинација где свако може да нађе своје место било да је у питању одмор, добра забава, спорт, уживање у природи или посета културно историјским споменицима, рекла је директорка Туристичке организације.

            На презентацији акценат је стављен на постигнуте резултате и акције, које је Велико Градиште покренуло у циљу јачања туристичке понуде, као и на инвестиције и примере добре праксе.

КУСИЋЕ НА ТУРИСТИЧКОЈ МАПИ

IMG_5229             Председник Општине Драган Милић сматра да су људи овог краја привилеговани у односу на друге, јер имају Дунав у који се улива Пек, река на чијим се појединим местима још увек испира злато. Такође, Градиште се може похвалити и Сребрним језером, које је позната туристичка дестинација не само у Браничевском управном округу и Србији, већ на Балкану и шире.

            Сребрно језеро је од Београда удаљено око 120 километара, релативно добрим путем се до овог одредишта стиже за сат и петнаест минута. Ова дестинација погодна је за купање, бављење спортовима на води, као и за друге садржаје. На Сребрном језеру, у последњих неколико година, изграђено је доста објеката, који гостима могу пружити разна задовољства. То су нови хотели са ресторанима, конгресним салама, новим аква парком који је можда и један од најлепших у Србији, ту су затим марина, као и два туристичка брода, који саобраћају у летњој сезони на релацији Сребрно језеро – Голубачка тврђава. Председник Милић наглашава да осим Сребрног језера, треба обићи и велелепну Голубачку тврђаву као и Рамску тврђаву. Он се овом приликом захвалио пријатељима из турске Агенције за међународну сарадњу и развој „Тика“, која је урадила пројекат обнове Рамске тврђаве. Такође, препорука туристима је да обиђу и Археолошки парк „Виминацијум“, који је од Сребрног језера удаљен око 20 километара.

IMG_3201            -Располажемо и тениским теренима, Веслачким центром, имамо и ресторане, разне манифестације као што су Сајам цвећа и меда у Кусићу и Првомајски уранак, који постаје бренд Сребрног језера, односно Великог Градишта. Надам се да ће за неколико година  Уранак постати водећа манифестација у Србији. Иначе, Село Кусиће планирамо да уврстимо у мапу туризма, у туристичку понуду Општине, као етно село, село цвећа, кроз које протиче река Пек. Наша Општина може се похвалити и манифестацијом „Царевчеви дани“, организованој у част виолине и Властимира Павловића Царевца. Традиционално, организујемо и Аласке вечери. Прошле године било је више од 140 такмичара, који су се надметали у спремању рибље чорбе. Ту је и Пасуљијада, манифестација посвећена пасуљу Градиштанцу, који се и зове по Великом Градишту. Уколико дођете у наш крај, можете уживати и у Међународном филмском фестивалу, као и у многим другим туристичким и културним садржајима, рекао је између осталог на презентацији председник Општине Драган Милић.

            Туристи ће током боравка на Сребрном језеру, моћи да уживају у специјалитетима кухиња ресторана „Динчић“, „Брка“, „Живић“, „Силвер Лејк“… А што се тиче хигијена града  председник Општине се у шаљивом тону обратио новинарима речима: „Уколико током летње сезоне пронађете иједан папирић тамо где му није место, чека вас бесплатан викенд на Сребрном језеру“.

КАМП „ТЕО 4“

IMG_5385            Камп „ТЕО 4“ успешно је завршио своју прву сезону на Сребрном језеру, а припреме за ову годину увелико трају. Координатор Кошаркашког кампа Лазар Гојковић, напоменуо је да је прва сезона била и више него успешна, на стотине младих је добило  кошаркашко знање.

            -По мом мишљењу, најбољи интернационални Кошаркашки камп у Србији „ТЕО 4“, спреман је и за ову сезону. Припремили смо шест смена почев од 23. јуна, до 10. августа, под надзором врхунских стручњака и уз учешће, како Милоша Теодосића, тако и других познатих и признатих кошаркаша, Милошевих пријатеља. Ми смо прошле године у кампу имали око 600 полазника из 23 земље Европе и света. Наша мисија је да Камп „ТЕО 4“ буде једнако успешан као Милош Теодосић на паркету, да сваки полазник са Сребрног језера оде испуњен новим знањем, несвакидашњим искуством, лепим успоменама. Програм тренинга, који је Милош направио у сарадњи са тимом стручњака, омогућава сваком полазнику да пружи свој максимум. Такође, камп нуди и незаборавно дружење са најпознатијим именима светске и европске кошарке, јединствену спортску опрему и велики број награда за полазнике у разним категоријама, закључио је Гојковић.

УРАНАК ФЕСТИВАЛ

            Уранак, музички фестивал се већ три године, у периоду од 28/29. априла до 2. маја, организује на Сребрном језеру за време првомајских празника. Он нема само карактеристику забаве и провода. Акценат је и на туризму, као и развоју Сребрног језера, као значајне туристичке дестинације, пре свега за младе.

            По речима једног од организатора Драгомира Ћоса, више од годину дана тражила се локација идеална за организацију једног оваквог фестивала. Сребрно језеро, односно Велико Градиште наметнуло се као један од најпогоднијих партнера. Осим тога што је идеално удаљен од највећих универзитетских центара, инфраструктура је сјајна, а главна ствар која је преломила организаторе да Фестивал „настане“ у Великом Градишту,  били су домаћини.

            – Након три успешне године, Фестивал бележи преко 6.000 гостију током тродневног трајања Уранка. На основу спроведених анкета, уверили смо да већина младих људи који дође на Уранак, углавном нису до сада били на Сребрном језеру. Након првог контакта са том средином, поново се враћају. За ову годину предвиђамо преко 20 извођача, који ће наступити на три бине. Музички асортиман биће такав да задовољи све учеснике и посетиоце. То је и разлог због чега позивамо представнике поп, електронске и хип – хоп музике, истакао је Ћосо.

НИШТА БЕЗ УМЕТНОСТИ

            -У Србији нема живота уколико не постоји уметност, сматра велики пријатељ Општине Велико Градиште, председница Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ у Пожаревцу, Снежана Милошевић, која је до сада организовала бројне изложбе, ликовне колоније како у Србији, тако и у иностранству. Она је у сарадњи са председником Драганом Милићем основала немачко представништво, са циљем да се Европа приближи овом крају. До сада је овде боравило  20 уметника, који су у првом реду, били задивљени гостопримством домаћина.

            – Србија је земља снова, само се заједничким снагама мора у што бољем светлу презентовати јавности, поручила је Снежана Милошевић, која је представницима амбасада Белорусије, Турске, Румуније и Регионалне привредне коморе Србије, уручила поклоне-уметничка дела сликара, чланова свог Удружења.

 Изградња хале за припреме спортиста

            На Камп прослављеног кошаркаша Милоша Теодосића, под називом „ТЕО 4“, Општина Велико Градиште посебно је поносна. Младим надама кошарке доступна су четири терена, од којих је један врхунски. Ове године, локална самоуправа ће се потрудити да сви кошаркашки терени постану врхунски, тако да ће и остале пресвући тартан подлогом.

            Ових дана започеће се са изградњом Спортске хале за припреме спортиста и деце. Очекује се да овогодишњим камп припремама присуствује и омладина из десетак европских земаља.

            Споменик Жанки Стокић

            Осим Властимира Павловића Царевца, у Градишту је рођена и Жанка Стокић, прослављена глумица, којој ће ове године бити подигнут споменик. Захваљујући председници Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца Снежани Милошевић, ове године У Општини Велико Градиште биће организоване ликовна и вајарска колонија.

            -Када после неколико година дођете у Велико Градиште и на Сребрно језеро, бићете изненађени бројним уметничким делима – сликама и скулптурама, рекао је Драган Милић и додао да у згради Општине већ сада постоји стална поставка уметничких слика.

М.П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content