2021-09-27T09:47:54+02:00 27. септембра, 2021. 09:47 |

Средства удружењима из неразвијених општина

Кабинет министра без портфеља у Влади Републике Србије који се бави унапређењем развоја недовољно развијених општина и 33 представника удружења грађана са територије ових општина потписали су уговор о додели бесповратних средстава за реализацију пројеката од јавног интереса.

Уговором је предвиђено 15 милиона динара, а максималан износ одобрених средстава по појединачном пројекту износи 750.000 динара.

На јавном конкурсу учествовала су локална удружења за програме подршке у областима запошљавања и самозапошљавања младих и теже запошљивих категорија становништва, организовања културних активности и унапређења безбедносне културе. Такође, на конкурс су се јавила и удружења за програме из области промоције грађанског активизма, унапређења капацитета локалне заједнице за смањење ризика и ризичних понашања од употрeбе дроге, алкохола и других штетних супстанци. Удружења су конкурисала и за програме оснаживања свести о здравом начину живота, одрживог развоја заштите животне средине, помоћи удружењима која раде са социјално угроженим особама, особама са инвалидитетом, маргиналним групама и осталима.

Одобрена средства су наменског карактера и могу се користити искључиво за реализацију конкретних програма. Рок за завршетак је 1. децембар.

Из браничевског округа средства су добила два удружења: Културно-уметничко друштво „Русаљке“ из Дубоке, Општина Кучево у износу од  400.000 динара и „Прово савремено србско село“ из Жабара 300.000 динара. Кучевљани су конкурисали пројектом „Преко тастатуре до културе“, док је удружење из Жабара понудило пројекат „Очистимо због здравља“.