2021-01-02T11:25:40+01:00 2. јануара, 2021. 11:25 |

Средства за инвестиције никад већа

СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КУЧЕВО ДР ИВАНОМ РАЈИЧИЋЕМ О ПЛАНОВИМА У 2021.

За разлику од већине председника општина браничевског округа чије су функције челника локалних самоуправа обновљене после овогодишњих јунских избора, председник Општине Кучево, др Иван Рајичић је ново лице на том положају. Оцењујући актуелну финансијску ситуацију у општинском буџету председник је истакао да је на укупна финансијска кретања, као уосталом у свим локалним срединама, и у Кучеву неповољно утицала пандемија.-Година за нама била је тешка због актуелне епидемиолошке ситуације. Пандемија је сва остварења умањила, евиденто је смањена наплата пореза на зараде и имовину, нижа је и наплата осталих пореза што је све условило да финансијски гледано, прођемо кроз једну тешку годину. Ребалансима буџета у септембру и децембру, међутим успели смо да уштедимо 37 милиона динара и финансијску годину затворимо на повољан начин. Дефицит са 11 одсто смањили смо на испод 5 посто и тако консолидовали буџет, рекао је др Иван Рајичић.

Када су у питању инвестиције у 2020. години председник истиче пројекат асфалтирања путева до туристичких дестинација.

-Био је то пројекат вредан 60 милиона динара који је подржало Министарство привреде, а Општина учествовала кроз плаћање ПДВ-а у износу од 12 милиона динара. Свако је своје обавезе измирио на време и у потпуности тако да су путеви асфалтирани и стављени у  функцију. Неки од тих праваца су у ужем центру Кучева, а један број пролази кроз сеоска насеља па ће тако бити од велике користи и људима у граду и становницима села. Када су у питању улагања Општине у пољопривреду поменућу субвенције пољопривредницима у вредности од 6,5 милиона динара. У области спорта смањени су буџети клубова али то није утицало на резултате спортиста и њихов опстанак у лигама. У жижи наших активности је била и биће помоћ породицама, вреди истаћи Пројекат „Лични пратилац детета“, затим финансирамо превоз ученика основних и средњих школа, а помажемо и родитеље исплатом 40.000 динара, када су у питању новорођенчад, каже председник Рајичић  .

Да у свакој невољи постоји нешто што је добро потврђује и пандемија у којој је испољен висок степен хуманости односно помоћи најугроженијима, старим особама и деци. Општина Кучево није изузетак у томе, напротив и овде су забележени бројни примери доброчинства, волонтеризма и солидарности на свим нивоима почев од самих грађана, преко организација и колектива до Општине.

-Поред локалне самоуправе која је пружала разне врсте помоћи тиме се бавила и волонтерска служба која је изузетно много значила током ванредне ситуације када је на снази била забрана кретања. Општина Кучево је угроженим категоријама помагала и социјалним давањима настојећи да сви у сваком тренутну имају оно што је најпотребније: храну, лекова, одећу и обућу, огрев… После једне изузетни тешке године, долази нам нова 2021. Надамо се да ће бити боља јер је кренула вакцинација против ковида -19.

Који су планови иприоритети Општине Кучево у наредним месецима?
– Скупштина је 18. децембра усвојили буџет за 2021. годину којим смо предвидели инвестиције у вредности 20 посто од укупног буџета. То је први пут да се за инвестиције издвајају овако велика средства. Донели смо Локални акциони план у чијој је основи развој, за подстицаје запошљавања у привреди определили смо 20 милиона динара. Мислим да буџет за 2021. подстиче развој, доприноси уштедама и омогућава већи прилив средстава од пореза на зараде и имовину. Запошљавањем нових радника смањићемо расходе и ускладити их са приходима што је у интересу сваке локалне самоуправе, истакао је др Рајичић који је читаоцима „Речи народа“ и грађанима Општине Кучево у 2021. години пожелео превасходно здравље јер оно са собом доноси срећу и радост.

Р.Н.