Поводом 28. фебруара Националног дана књиге Народна библиотека „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу приредила је предавање „Српско календарско знање“ археолога Драгана Јацановића. У ову занимљиву тему присутне је увела модератор Татјана Живковић, док је Јацановић на занимљив начин и примерима поткрепљен начин говорио о јединственом систему рачунања времена и о присуству тог знања у епској народној поезији.

Календар представља јединствен и чврсто повезан астрономско – математички систем, илустрован метеоролошким приликама и стањем живог света. Ово велико знање представља најсложеније и најважније знање једне земљорадничко-сточарске заједнице. Као велика света тајна, да би се сачувала и да пренета наредним генерацијама, морала је бити и била је кодирана. Кључ шифре су знали само упућени, потпуно исто као што је било после примања хришћанства, када је хришћанска црква преузела бригу о календару, истакао је овом приликом Јацановић који је навео да српска народна поезија обилује примерима који говоре о небеским телима и њиховом животу.

Предавање „Српско календарско знање“ прво је у низу п из области српске духовне културе, која ће у наредном периоду бити одржана у пожаревачкој Библиотеци.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content