555         Ласкаву титулу победника XXII Глумачких свечаности „Миливоје Живановић” понела је Хана Селимовић за изузетну  креацију лика Саше у представи „Иванов“ Народног позоришта у Београду. Ову одлуку присутним поштоваоцима позоришне уметности у Великој сали Центра за културу Пожаревац испред стручног жирија саопштио је Михајло Миша Јанкетић. После дугог аплауза који је публика упутила Јанкетићу као доајену српске глуме и својевременом носиоцу овог вредног признања на VI Глумачким свечаностима, образложење награде прочитала је Ана Софреновић, која је уз Јанкетића и театролога др Милована Здравковића оцењивала глумачко искуство на овогодишњем Фестивалу.

        – Хана Селимовић је представила лик класика драмске литературе Чехова савременим глумачким методама, бранећи основну нит ове значајне и уметнички комплексне улоге. Њена искреност у изражавању, посвећеност у интерпретацији и емоцији у одбрани лика ишла је узлазном некад и еруптивном линијом освећења овог значајног лика.  Сугестивно је ту енергију и емоцију преносила на колеге из ансамбла, што је узроковало изазивање снажне емпатије и катарзе код публике, привлачећи је магнетном силом. Хана је снажну подршку имала у ансамблу представе, који је конституисан одличном поделом и вођен осмишљеним редитељским методама Тање Мандић Ригонат. Представа је достојна великог класика и нашег Националног театра, закључила је образложење Ана Софреновић.

                                               Пета жена-добитница награде Глумачких свечаности

1             Статуету Миливоја Живановића, рад вајара Јована Солдатовића и новчани износ награде од 150.000 динара најбољој глумици уручио је Бане Спасовић градоначелник Пожаревца и председник Уметничког већа Фестивала, на чему се Хана Селимовић захвалила следећим речима:

         – Ми глумци, као елементарни и највећи простор своје слободе, користимо сцену тако да ћу ја своју слободу вечерас пред вама искористити да се захвалим. Желим да се захвалим, пре свега, дивној пожаревачкој публици, мојој породици, мом момку, мојим пријатељима што их волим и што ме трпе, свим људима који су учествовали у раду на представи Иванов”, јер без сваког од тих људи ја вечерас не бих била овде пред вама. Желим да се искрено захвалим поштованом жирију, за велику част и привилегију коју ми је указао и могућност да будем овде вечерас као пета жена добитница награде – после 22 године ових Сусрета, и надам се да ће тај резултат у будућности да се подиже у корист нас жена. И на крају, желим да се захвалим студентима и младости моје земље, која је ових дана на улицама, рекла је Селимовић уз аплауз гледалаца.

            У име „Комерцијалне банке” награду ручни сат доделила је госпођа Данијела Костић – Тодић, директорка Филијале Пожаревац.

 3              По враћању кључа Града, који је током трајања Глумачких свечаности био на чувању у рукама глумаца, Бане Спасовић градоначелник Пожаревца и председник Уметничког већа Фестивала, бираним речима симболично је спустио завесу на овогодишњи Фестивал у славу глумца:

             – Сигуран сам да пожаревачка публика има једну ретку привилегију да неколико дана, већ 22 године ужива у глумачким креацијама најбољих српских позоришних уметника и све то захваљујући једној великој заоставштини Миливоја Живановића, нагласио је Спасовић –  Као што би, вероватно, и сам Миливоје Живановић рекао, свако има право на слободу говора и своје мишљење у вези свих догађаја у земљи,  зато смо се и борили, да свако, на сваком месту, може изразити своје мишљење, рекао је Бане Спасовић, праћен аплаузима гледалаца.

                                                              „Пасивно пушење“ у част победника                                                            

4             Иначе, овогодишње Глумачке свечаности „Миливоје Живановић” отворио је ансамбл Народног позоришта у Београду, комадом „Народна драма” који је за сцену приредила редитељка Бојана Лазић. Друге вечери на Великој сцени Центра за културу Пожаревац представило се такође „Народно позориште” када су чланови београдског театра извели представу „Иванов” у режији Татјане Мандић-Ригонат. Фестивал је настављен остварењем Хенрика Ибзена „Авети” у режији Андреја Носова рађеном у копродукцији БИТЕФ Театра, Будва град театра, МЕСС Сарајево и  Хартефакт фонда, док је следеће вечери на репертоару био комад Драгослава Ненадића „Под жрвњем” у извођењу глумаца Југословенског драмског позоришта, а у режији Егона Савина. Последњег такмичарског дана  публика је имала прилику да види представу „Мрешћење шарана” по тексту Александра Поповића, коју је за сцену „Атељеа 212″  поставио Милан Нешковић. Селектор XXII Глумачких свечаности „Миливоје Живановић” био је Небоша Брадић, редитељ и театролог.

              Према пропозицијама Фестивала, стручни жири је после сваке представе прогласио глумца вечери, који су стекли право да се надмећу за главну награду Глумачких свечаности, а то су ове године били:  Сена Ђоровић за остварени лик певачице Бранке у комаду „Народна драма”, Хана Селимовић за улогу Саше у представи „Иванов”, Мирјана Карановић за ролу госпође Алвинг у „Аветима”, Борис Исаковић за улоге Стевана Савића и Тодора Ивковића у представи „Под жрвњем” и Христина Поповић као Мица у „Мрешћењу шарана”.

             Паралелно са радом стручног, сваке вечери глумце је оцењивао и жири публике кога су чинили Горан Сегер, Маргарета Секуловић и Соња Мирић, према чијим оценама су били најбољи: Иван Марковић, Бранко Видаковић, Мирјана Карановић, Анита Манчић и Ненад Јездић.

            У част победника, последње вечери XXII Глумачких свечаности „Миливоје Живановић”, београдски  „Звездара театар” ревијално је извео комад Небојше Ромчевића „Пасивно пушење” у режији Егона Савина. Актуелну комедију засновану на истинитом догађају, публици су сјајно интепретирали Александар Ђурица, Радослав Миленковић, Младен Андрејевић, Марко Баћовић и Миодраг Тешовић.

Влада Винкић

Фотоси:  Жика Антић

Share.

Comments are closed.

Skip to content