2019-09-28T08:31:42+02:00 28. септембра, 2019. 08:31 |

Штеточине у усевима паприке и парадајза

      У усевима парадајза и паприке у Браничевском округу регистровано је присуство браон мраморасте стенице (Halyomorpha halys). За сада je има у баштама и у близини насељених места, као и у екстензивним засадима и усевима.

      Презимљава у стадијуму имага на скровитим местима. Женка полаже јаја на наличје листова у групицама од по 28 комада. Из јаја се пиле ларве, које пролазе кроз пет развојних ступњева. Штете наносе и ларве и имага, сисањем биљних сокова из свих надземних делова биљака. На плодовима, на местима убода, настају некротичне тачке и удубљења и они губе тржишну вредност.

       -У нашој земљи нема регистрованих инсектицида за сузбијање браон мраморасте стенице. Инсектициди из групе пиретроида показали су добру ефикасност у сузбијању ове штеточине али је њихова примена ограничена у фазма сазревања плодова због каренце, као и због њиховог штетног дејства на корисне организме. На мањим површинама могуће је механичко сакупљање и уништавање ларви и одраслих јединки. У свету се развија стратегија масовног привлачења инсеката путем клопки, каже Јовица Јуришић, дипломирани инжењер заштите биља у ПССС Пожаревац.