У производњи уљане репице значајан проблем могу да представљају штетни инсекти које се јављају у јесењем периоду. Највећу опасност представљају бувачи купусњача (врсте из рода Phyllotreta), црвеноглави репичин бувач ( Psylliodes chrysocephala) и репичина лисна оса ( Athalia rosae).

Бувачи купусњача су ситни инсекти који веома добро скачу и лете. Сјајноцрне су боје, а код неких врста са жутим уздужним пругама на покриоцима. Штете наноси имаго на котиледонима и сасвим младим листовима проузрокујући карактеристичне симптоме у виду јамичастих рупа. Има једну генерацију годишње, презимљава одрасла јединка испод биљних остатака и у пукотинама у земљишту. Праг штетности, за инсектицидни третманје када је оштећено 10 одсто лисне површине.

Црвеноглави репичин бувач је нешто крупнији од обичног бувача, зеленкасте је боје са металним одсјајем и делом главе црвене боје по чему је и добио име. Одрасле јединке се јављају у мају и јуну месецу након чега улазе у летњу дијапаузу у којој остају све до краја лета, након чега почињу да се хране на тек изниклим биљкама уљане репице, правећи иста оштећења као и врсте из рода Phyllotreta. Праг штетности су две одрасле јединке по m². Након 10-15 дана женка почиње да полаже јаја у земљиште у близини биљака (од септембра, па све до мразева), па у марту наредне године, након пиљења, ларве продиру у лисне дршке из којих неретко прелазе у стабло, услед чега код јачег напада биљке пропадају, а код слабијег напада успоравају свој развој. Штете од ларви које буше дршке и стабљике, не прекидајући развој ни током благих зима, често се приписује другим факторима.

Репичина лисна оса је штетна у стадијуму ларве (пагусенице). Пагусеница, када се тек испили је светлозелене до сиве боје, а са порастом добија тамну до црну боју на леђној страни, док трбушна остаје сива. Женка полаже јаја у лист биљке, животни циклус јој траје око 15 дана и за то време она положи око 300 јаја. Пагусенице се пиле након 5-10 дана и развој им траје 15-20 дана током којих се 5 пута пресвлаче. Оно што је карактеристично за њих је да током 24 сата могу да поједу количину хране која је два пута већа од њихове тежине. Има 2-3 генерције годишње од којих су друга и трећа штетне, јер нападају младе биљке уљане репице. Презимљава ларва последње генерације у кокону у земљишту. Праг штетности је једна пагусеница по биљци.

Инсектицидни третман за све наведене штеточине треба обавити када се утврди праг штетности комбинацијом органофосфата и пиретроида (препарат Pyrinex super у количини од 0,4-0,5l/ha, Konzul 0,7-1 l/ha) или само пиретроидима (препарати Decis 0,2-0,3 l/ha, Fastac 0,2 l/ha и др.).

Драгана Урошевић, дипл.инг.заштите биља

ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content