2020-06-07T10:03:22+02:00 7. јуна, 2020. 09:40 |

Стигао први аутобус (Објављено 28. маја 1975)

За око 500 становника кучевачког села Церемошња које се простире на обронцима Хомољских планина, 1975. година остаће упамћена по догађајима од животне важности.

Наиме, вредни мештани овог планинског села чија богатства леже у шумама, пашњацима и по којој њиви засејеној  кромпиром, у овој години били су у прилици да организују три велика славља поводом исто толико догађаја.


                                                                      

РЕШЕН ПРОБЛЕМ БРОЈ ЈЕДАН

       Од завршетка рата па наовамо за ово село проблем број један била је веза са светом јер је пут до суседне Кучајне, која јер прва станица на путу ка том свету, више личио на козју стазу него на какву деоницу којом би путник намерник безбедно и брзо стигао до планираног одредишта. Према речима мештана најтеже је било током зиме када је преко завејаних села требало стићи до завејаних села, лекара, школе…Кад је дара превршила меру одлучено је да отпочну радове на изградњи пута до Кучајне. Договорена је дужина од осам километара, званично, стартовало се 1968. године. На завршетак се, међутим није баш оптимистички гледало. Многи, наиме нису веровали да ће се ова акција завршити како је и планирано. Упорност већине градитеља се, ипак, исплатила и у јануару ове године (1975) мештани Церемошње приредили су велико славље у част завршетка пута за потребе 180 домаћинстава села. У прилог причама да је изграђени пут највећа послератна радна победа у Церемошњи, говоре подаци да је на пробијању пута кроз планинске масиве дневно радило по 250 мештана међу којима је било и младих и старих и да је у акцији дато 12.000 радних часова.

                                                                ЛИТАСОВЕ ПРОБНЕ ВОЖЊЕ              

          Други велики догађај, како нам је рекао Душан Недељковић, председник Савета Месне заједнице Церемошње је долазак у ово село првог Литасовог аутобуса са путницима. За почетак биће то пробне вожње и аутобус ће саобраћати само суботом, а кад се линија устали, много ће значити за све мештане, а посебно  за оне који свакога дана морају на посао у Кучево, за ученике који морају у школу… 

                                                             ТРЕЋА СРЕЋА – ПУТ ДО ПЕЋИНЕ

       И док се о претходним догађајима још увек увелико причало, стигла је трећа вест вредна новог, великог славља. Охрабрени претходним успесима, вредни сељани овог планинског села у Кучеву, посегли су за новим изазовом. Засукали су рукаве и и кренули у нову радну акцију. Према речима председника Недељковића започели су радове на изградњи пута од села до чувене пећине Церемошње познате по сталактитима и сталагнитима које крије у својим дубинама и подсећа на пећину у Постојни. Дужина овог другог важног пута у Церемошњи је  четири километра. Оно што је за посебну похвалу свакоако је податак да су средства за изградњу овог пута обезбедили сами мештани путем самодоприноса. 

                                                                                                                                   Текст и фото: Првослав Илић