У организацији Библиотеке „Србољуб Митић“ и Центра за културу Општине Мало Црниће, 6. марта, на дан рођења српског књижевника Милисава Миленковића одржано је књижевно-драмско вече под називом „Стишки венац Милисава Миленковића“. Поред бројних пријатеља, поштоваоца његовог уметничког рада догађају су присутвовали Миленковићава супруга Ратомирка и син Горан Миленковић са породицом, као и генерални секретар КПЗ Србије Живорад Ајдачић.

Госте и бројну публику поздравила је директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић док се у име породице обратио син Горан Миленковић.

„Хвала вам драги пријатељи што негујете успомену на мога оца и што сте прирередили ово вече  Нама, његовим потомцима то веома много значи. Враћају се успомене, иако је његов одлазак још свеж, али драго ми је што цените и поштујете његов рад. Захваљујем директорки Библиотеке Данијели Б. Радуловић, приређивачима књиге одабраних есеја о књижевном раду мога оца. Велики је то труд који поштујемо, рекао је Горан Миленковић.

Овом приликом представљена је књига „Одабрани есеји о књижевном раду Милисава Миленковића“ коју су приредиле Зорка Стојановић, Татјана Мрђа Живковић и Радица Павловић. Издавач књиге је Библиотека „Србољуб Митић“, а уредница Данијела Божичковић Радуловић. О Милисаву Миленковићу и књизи одабраних есеја, говорио је секретар КПЗ Србије Живорад Ајдачић.

           Према одлуци Културно-просветне заједнице Србије и УКС књижевне заједнице Пожаревац, добитници Плакете „Стишки венац Милисава Миленковића“ су: Велиша Јоксимовић, Радиша Стојићевић, Драгиша Живадиновић, Зорка Стојановић и Лепомир Ивковић. Плакете је уручила Славица Јовановић, књижевница и председница Књижевне заједнице Пожаревац.  У културно уметничком делу програма стихове Милисава Миленковића говорили су: Мирослав Митровић, Данијела Б. Радуловић и Зорка Стојановић. Читав програм је прелепим гласом увеличала вокална солисткиња Анастасија Костић, члан Певачке групе „Арија“ у оквиру Центра за културу Мало Црниће.

У част Милисава Миленковића, идејног творца и  једног од оснивача ФЕДРАС-а, изведена је представа „Љубав“ позоришног ансамбла Castellum из Костолца.

                                                                                                                                      З. С.

Share.

Comments are closed.

Skip to content