Парастосом страдалим жртвама у ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1920. године и полагањем венаца на споменик палим борцима, 18. октобра, обележена је 107. годишњица битке на Врањевцу. Венце су положили државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јањић, начелник Војног кабинета председника Републике Славољуб Ристић, заменик градоначелника Пожаревца Славиша Алексић, делегације Војске Србије, Општине Мало Црниће на челу са председником Малишом Антонијевићем, Скупштине општине Мало Црниће на челу са председницом Горанком Стевић, председник Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године општине Мало Црниће Горан Дачић, представници општина браничевског округа, Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године Пожаревац, месних заједница Црљенац и Кула и основних школа Божевац и Црљенац.

Обраћајући се присутнима, председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић је истакао да битка на Врањевцу већ више од сто година представља симбол славе и страдања, као и велике жеље за слободом.

-Овде су остали ровови некадашње топовске батерије, после тешке и херојске борбе, да нас сваки дан подсећају на јунаштво српске војске. Спомен обележје Врањевац представља оличење храбрости војске која је била свесна непријатељске снаге, али се ипак није предавала. Сви ви, потомци славних јунака, будите поносни на своје претке јер су исти сачували национално својство, аутономију и достојанство, а о њиховом јунаштву ће се увек причати. Непријатељ је за собом свуда остављао крвав траг, али је из сваке капи проливене српске крви никао цвет слободе. Увек ћемо се трудити да слобода буде наша стална тежња, стојећи усправно и поносно, захвални у име стотине генерација Срба чије је постојање изборено храброшћу наших предака, казао је Антонијевић.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јањић подсетио је да је Први светски рат један од најтрагичнијих периода у нашој  историји, али и један од најславнијих, јер је српска војска током битки на Церу, Колубари, на Солунском фронту, али и на брду Врањевац, показала неизмерну храброст, јунаштво и одлучност да брани слободу и мир.

-За те идеале дали су највредније што су имали – свој живот, своју будућност и снове, али љубав према отаџбини и свом народу за њих је била важнија од смрти. Надљудским напорима и огромном пожртвованошћу српски јунаци су нам и тада дали лекцију о највећем патриотизму, коју никада не смемо да препустимо забораву и коју морамо да преносимо на будуће генерације. Зато заједно треба да причамо приче о овим јунацима, како су у периоду од 5 до 27. октобра водили битке на неколико локација у овом крају, од којих је најтежа битка била на овом брду, како су јуначким отпором бранили одступницу српске војске приликом повлачења на југ, али и нажалост, како је у тим биткама преполовљен број војника 9. пука Дунавске дивизије. Водећи се њиховим чојством и јунаштвом, ми данас знамо како се воли своја земља и како се чува оно што је њено, рекао је Јањић.

Председник Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године општине Мало Црниће Горан Дачић нагласио је да је комплекс Врањевац подигнут у част и славу 23.560 палих бораца, цивила и жртава у Великом рату, као и у балканским ратовима, а њихова имена уграђена су у темеље грандиозног споменика заједно са књигом Српски ратни поменик.

-Обележавањем годишњице на Врањевцу сваке године чинимо да ово буде стални подсетник на жртву наших предака, наших храбрих бораца који су својим животима одбранили отаџбину и омогућили да данас живимо у миру и слободи, закључио је Дачић.

У културно – уметничком програму наступио је Хор манастира Рукумија, а стихове песама казивали су Мирослав Митровић, Мирјана Милошевић и Александра Остојић.

                                                                                                               Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content