Десеторо ученика Основне школе “Јован Цвијић“ Костолац  отпутовало је у недељу 22. на острво Крф. Реч је о две групе ђака који су својим заслугама освојили двонедељну бесплатну едукативну екскурзију, односно, учешће у Пројекту „Стопама наших предака“ започетом 2012. године уз благослов почившег патријарха Иринеја, а реализује га гласило Српске православне цркве за децу „Светосавско звонце“. У склопу Пројекта, талентована деца из Србије, Републике Српске и Црне Горе на едукативно-практичан начин обрађују теме патриотизма, традиције, језика, културе и православља, са посебним освртом на историјски период I Cветског рата и боравак наше војске на Крфу од 1916. до 1918.године.

Уочи поласка млади Костолчани учестовали су у молебану за срећан пут који је служио старешина цркве Светог Максима Исповедника свештеник Дејан Лазаров у фијали порте. Након молитве и благослова, отац Дејан је младима поклонио иконе Светог Максима  Исповедника и Светог Прокопија, заштитника Костолца, пожелео  им леп боравак на Крфу и да на достојан начин репрезентују свој народ, домовину и град из кога долазе.

Када је о костолачким учесницима реч, на Крф путује група матураната који су од својих вршњака анонимном анкетом проглашени за најхуманије: Маја Лозанчић, Петар Стевановић, Катарина Тасић, Марија Дражић и Вељко Павловић. Уз њих пут Крфа крећу и најбољи литерарни ствараоци који су писали о Плавој гробници, патриотизму, српској историји, јунаштву и моралу војске: Јана Ковачевић, Милица Ристић, Барбара Ивић, Милица Шебић и Петар Јовановић.

Млади путници уочи поласка на Крф са родитељима пред црквом Светог Максима Исповедника

Финансијска средства потребна за ово путовање и учешће костолачких ученика у Пројекту обезбеђена су од стране психолога Оливере Хајровић, руководиоца Удружења „Психолошки центар” Костолац и аутора књиге „Адолесценти–спој науке и праксе” објављене крајем 2019.године.

– Обзиром да је највећи део материјала за књигу настао на основу мог дугогодишњег радног ангажовања у Дому здравља Костолац, одлучила сам да ауторски хонорар од продаје донирам младима Костолца, конкретно ученицима Основне школе „Јован Цвијић“ коју сам и ја, када је носила име „Моша Пијаде“ похађала, рекла нам је пред полазак Оливера Хајровић додајући:

– Верујем да ће учешће младих Костолчана у овом пројекту допринети не само јачању њиховог родољубља, већ и снажнијем интегрисању универзалних људских вредности које се тичу храбрости, одговорности, части, и као такво се значајно позитивно одразити на обликовање њиховог идентита и правилно одрастање. 

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content