На иницијативу Завода за јавно здравље Пожаревац и у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и локалних самоуправа Браничевског управног округа,  одржана је презентација на тему стратешког планирања јавног здравља на локалном нивоу.

Стална конференција градова и општина је показала заинтересованост за Браничевски округ, те ће сарађивати са осам општина у имплементацији оквира за стратешко планирање јавног здравља на локалном нивоу. Закон о јавном здрављу од 2016. године налаже да се јавно здравље имплементира и да се прихвати план и програм јавног здравља, где се остварује приснија сарадња између Завода  и локалних самоуправа.

Др Ана Јовановић, Александар Ђокић и др Јасмина Танасић

-Претходних година били смо пионири у том раду, писали смо предлоге планова и били у фазама развоја савета за здравље, тако да је то сада неопходно урадити у складу са Законом. Велику подршку пружиће нам Стална конференција градова и општина и из овога очекујемо бенефите не само за локалне самоуправе и Завод као превентивну здравствену установу, већ и за све становнике општина Браничевског округа, истакла др Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље Пожаревац.

Програмска директорка  за друштвени развој Сталне конференције градова и општина др Јасмина Танасић је током презентације истакла да је свима у интересу да се сачува здравље људи који живе на овим просторима, како би живели дуже и здравије и то је тема сваког плана јавног здравља.

Кључне области у Стратегији јавног здравља јесу: промоција здравља, превенција болести, повреда и ризика по здравље, организација са менаџментом здравствене службе, функционисање друштвених система повезаних са здрављем, стално унапређивање квалитета и мерење исхода свих активности у вези са очувањем и унапређењем здравља становништва.

-Знамо да смо стара земља, прва у Европи по умирању од болести које су превентабилног типа. Дакле, уколико урадимо превенцију не морамо да умиремо од последица дијабетеса или од карцинома, а код нас се то дешава у великом проценту. То је заправо оно што овакав један документ треба да спречи. Ово се све ради уз подршку Владе Швајцарске конфедерације и њиховог пројекта који смо започели ове године и врло се радујемо што је доста градова и општина исказало жељу да ради са нама на овај начин. Стратешко планирање јавног здравља на локалном нивоу спроводи се у неколико фаза, а прва је слика здравља коју има свака општина. Ту не спада само анализа здравственог стања, већ и подаци о томе како живимо, из којих сфера наших живота долазе болести, превремене смрти или могућности да живимо здравије или боље. Након сагледавања здравственог профила приступа се другој фази у којој се установљавају приоритети и начин на који они у наредене четири године треба да се остваре. То је велики план здравља. Сваке године Завод за јавно здравље ће сагледавати највеће проблеме и истицати приоритете и на основу тог плана здравља спроводиће се активности, закључила је др Јасмина Танасић.

На скупу је наведено да је доступност здравствене заштите све мања, обухват здравствених прегледа је значајно мањи од планираног и у великом проценту умире се од болести које су превентабилне. Састанку су присуствовали начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, заменик градоначелника Пожаревца Славиша Алексић, председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, председник Општине Кучево др Иван Рајичић, заменик председника Општине Велико Градиште Слађан Марковић.

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content