DSCN9731На територији града Пожаревца  радници предузећа „Екосан“ интензивно раде на уништавању амброзије непосредно пред њено цветање. Програмом је предвиђено кошење на 42 хектара површине у Пожаревцу и за сада су обухваћене локације код касарне Сопот (8 хектара), у кругу Болнице (1,5 хектара), на имању Црвеног крста на Тулби (нешто мање од једног хектара), а следи третирање површина око Хиподрома. По плану, целокупан посао би требало да се заврши за петнаестак дана.

             Према речима председника Штаба за систематско уништавање амброзије Дејана Ракића ове године обухваћене су много веће површине, јер је Град Пожаревац за те намене издвојио троструко више средстава, односно 3 милиона динара. Он се захвалио локалној самоуправи која је препознала значај овакве акције и реално сагледала последице  амброзија које оставља на здравствено стање  становништва.

             -Амброзија је најраспростањенија и најопаснија алергогена биљка на свету, јер ствара високу концентрацију полена у ваздуху, изазива пецкање у очима, упалу синуса, упалу грла и алергијску кијавицу која, ако се благовремено не лечи, прелази у алергијску астму, истакао је Ракић и подсетио власнике приватних парцела и предузећа да су дужни да сами уклоне овај алерген са својих поседа.

             Иначе, у Костолцу је уништавање амброзије при крају, обухваћено је 25 хектара, а до септембра је планирано још једно кошење на местима где ће доћи до регенерације ове алергогене биљке.

                                                                                                                         Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content