2021-06-19T23:37:08+02:00 19. јуна, 2021. 23:08 |

Свечана академија: У славу Свете Тројице

 

У навечерје градске славе Пожаревца Свете Тројице у Центру за културу одржана је свечана академија. Уз присусутво Његовог преосвештенства епископа браничевског др Игнатија Мидића, градоначелника Пожаревца Саше Павловића и његовог заменика Славише Алексића, председника Скупштине града Предрага Мијатовића, председника Градске општине Костолац Серџа Крстаноског, народних посланика Верољуба Арсића и Ане Миљанић, чланова Градског већа, представника цркве, војске, полиције и судства, јавног и културног живота и грађана Пожаревца најављена је Тројичка литија.

Градску славу је честитао епископ браничевски др Игнатије подсетивши на значење овог великог хришћанског празника.

Др Игнатије Мидић

-Нешто што је најдрагоценије могло да добије човечанство, то је уствари хришћанска вера у Бога који је један, а Света Тројица. Управо сутрашњи дан је посвећен Светој Тројици и колико год је ово за људски разум несхватљива истина, да је Бог један а у исто време Тројица, Дух Свети је преко апостола и светих отаца то нама донекле објавио и учинио доступним и разумљивим. То уствари значи да Бог Отац и Син и Свети Дух су у заједници и никада не постоји ниједна личност, нити Отац, нити Син, нити Дух, без заједнице са другим. Свети Григорије Богослов је казивао да име Отац није име нити за суштину, нити за енергију, него за ипостас која стоји у односу са Сином. Ово је посебно важно за нас, пошто смо створени као иконе Божије, и ако желимо да будемо људи и налик Богу, наше биће треба увек да се темељи на заједништву и љубави према другом човеку. То нам је Дух Свети открио кроз један начин постојања, а то је уствари Света Литургија, јер у литургији се рађамо као нови људи и то је оно ново рођење кроз крштење, али које нас уводи у заједницу са другим и не можемо постојати као хришћани сами. Литургија је заједница са другим човеком, са светом који нас окружује будући да тамо носимо и репрезенте природе и са Богом у исто време, казивао је епископ браничевски др Игнатије.

                                     ЗАЈЕДНИШТВО, СЛОГА И ЉУБАВ ПРЕМА ХРИШЋАНСКОЈ ВЕРИ

Слава Света Тројица је важан дан у животу Пожаревца јер окупља људе и подсећа на саборност и потребу да се живи у заједништву и слози, речи су које је суграђанима на академији упутио градоначелник Саша Павловић.

Саша Павловић

-Вечерас, уочи литије која ће сутра проћи улицама нашег града а све поводом славе Свете Тројице, мислим да делите моју радост због тренутка у коме се налазимо. Посебно забринути због времена епидемије која је, надамо се већим делом иза нас, време је да размислимо шта смо и да ли смо из тог периода нешто научили. Искушења која Бог и живот стављају пред нас имају смисла само уколико из њих извучемо неку поуку, ако након њих постанемо бољи људи за своје ближње и за себе. Дозволићете ми да приметим да је управо ово време великог страдања које је погодило читаву планету показало да бити добар само својим ближњима и себи није довољно. Научили смо да треба бити добар и онима који нам нису толико блиски ни срцу а ни географски, јер када наступе невоље попут пандемија, сви смо повезани и зависимо једни од других. Али ова лекција није нова. Ова лекција постоји од настанка света, а уписана је у оној најважнијој књизи о којој наша црква проповеда нешто више од 2.000 година. Зато је важна саборност коју нам доноси Српска православна црква која нас учи да смо сви браћа и сестре и на то подсећа свакога дана.

Циљ сутрашње литије, поред слављења Бога и празника Свете Тројице јесте да то сазнање, док ходамо улицама града, буде у свакоме од нас. Она ће нас подсетити да тријумф нематеријалног над материјалним није питање људске одлуке већ питање времена колико нам је потребно да схватимо да је то неминовност. Велики пут смо прошли у развоју технологија и олакшавања свакодневног живота и рада, али тај пут има смисла само када је човек човеку брат, а не вук. Зато се радујем времену које је пред нама, не само зато што епидемија јењава и што ће људи бити ближи једни другима, већ што се надам да смо коначно као свет извукли ту поуку. Поуку која нам је кроз историју небројано пута доказала да не можемо једни без других, закључио је Павловић.

                                                                     ДОБИТНИЦИ ПОВЕЉА

Поводом Свете Тројице, славе Града Пожаревца повеље о награди, градоначеник Пожаревца Саша Павловић уручио је Ђорђију Бојатовићу, привреднику, спортском раднику и хуманитарцу из Пожаревца,  Милошу Бранковићу, досадашњем председнику Планинарског клуба „Вукан“ из Пожаревца и  Предрагу Пауновићу, професору – дипломираном музичком  педагогу и композитору из Пожаревца.

Ђорђије Бојатовић као дугогодишњи директор фирме „Минел Еним“ у Смедереву, постигао је значајне резултате у раду, за шта је добио многа признања. Упоредо са привредним радом, успешан је спортски радник, више година на челу ФК „Млади радник“ у Пожаревцу. Такође је и велики донатор у хуманитарним акцијама, тако да је дао значајан допринос у привреди, спорту и хуманитарном раду у граду.

Милош Бранковић као председник Планинарског клуба „Вукан“ годинама постиже значајне резултате на локалном и републичком нивоу, чак и у време епидемије. Све традиционалне акције су уредно одржаване. Захваљујући својим активностима, Клуб има значајно место на мапи овог спорта у Србији, за шта је заслужан досадашњи председник Клуба, као и у промовисању здравог живота код грађана. Дао је значајн допринос спорту у граду.

Предраг Пауновић ради као уредник у пожаревачком Центру за културу и власник је Музичког студија „Маестро“. Крајем прошле године направио је највећи хуманитарни подухват у историји нашег Града, манифестацију „Милион мелодија за живот“, коју је осмислио, организовао и реализовао. У времену од 10 до 17  часова, 31. децембра 2020. године  извођачи и многи други учесници манифестације, њих око 100, изводили су програм и том приликом су прикупљена значајна средства за лечење деце из Пожаревца од тешких болести. Град је помогао одржавању ове манифестације, која је била јединствен пример солидарности и хуманитарног рада. Значајне успехе постиже и у раду у Музичком студију „Маестро“.Дао је значајан допринос у култури Града Пожаревца.

Повеља је ове године додељена Концерну „Бамби“ АД Пожаревац. Од 1967. када је почела са радом, компанија Бамби је жила куцавица града Пожаревца.У производним погонима данас производе 33,5 хиљада тона кекса. Годишња производња давне 1967. године је била нешто преко 150 тона, што значи да је Бамби заиста растао свих ових година. Лидери су на кондиторском тржишту, али да би ту остали настављају са развојем. Данас је актуелна инвестиција од 12 милона евра за изградњу нове производне линије за нашу Плазму и нови магацин. Магацин ће бити завршен већ у јулу, а у септембру пуштају у погон и производну линију. Потећи ће нова река плазме. Додатно, инвестиција од милон евра је резервисана за Р&Д развојни центар, који у овој компанији зову Бамбијевом фабриком идеја. Јасно је да је нова историја Бамбија почела да се пише када је Бамби постао део Coca Cola HBC фамилије 2019. Иза Бамбија су три рекордне године од чега је у 2020. остварен бруто промет од 100 милиона евра, а у Србију и свет из Пожаревца је отишло 30 милиона килограма робе.

У име награђених на признању се захвалио Ђорђије Бојатовић, честитавши грађанима славу.

Ђорђије Бојатовић

-Сигурни смо да је било и неких који су можда могли и уместо нас добити признање, али нека се потруде, нека нешто ураде и идуће године ће они бити ту. Своју награду желим да поклоним за први Тарин корак и волео бих да на сутрашњи дан сви Пожаревљани који су у могућности пошаљу смс поруку за Тарино оздрављење, рекао је Бојатовић.

У културно – уметничком делу програма наступили су Хор цркве Свете Петке, дечији етно хор и етно група Градског ансамбла народних игара и песама.

                                                                                                                                                                                                                               Текст: Д.Динић

                                                                                     Фото: В.Милић