2019-04-08T09:44:09+02:00 8. априла, 2019. 00:46 |

СВЕЧАНОСТИ „МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ“: Сека Саблић најбоља међу најбољима

Пажљиво оцењујући сваку глумачку креацију реализовану у пет такмичарских представа, стручни жири овогодишњих Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“ кога су чинили Тања Бошковић, глумица, Татјана Њежић, публициста и др Мирослав Радоњић, театролог, донео је одлуку да титулу лауреата понесе Јелисавета Сека Саблић за лик Богданке у „Врат од стакла“ Југословенског драмског позоришта у Београда.

– Врло софтицирано, слојевито а тако темељно и вулкански, креирала је Сека Богданку, Богду – духовиту, реску и наоко неустрашиву. Јер и она је, када и где је морала, потказала, издала… И своје грехове као врућ кромпир, пренела и преноси сопственој деци. Не, није зла. Само је хтела да живи а „време је било такво“, део је образложења жирија који је саопштила Тања Бошковић приликом проглашења победника.

По саопштеној одлуци жирија да је победница XXIV Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“ Јелисавета Сека Саблић, глумица се са Велика сцене захвалила публици речима:

– Радује ме ова награда зато што је неко разумео нешто у шта и сама верујем, и то да сам са посебним емоцијама прихватила и креирала лик Богданке у који сам унела своје искуство и много тога личног. Наравно, свега овога не би било да Биљана Србљановић није написала сјајан текст који толико личи на наше животе, да Јагош Марковић свом својом страшћу није реализовао ову представу  и да у њој нису најбољи од најбољих глумаца Југословенског драмског позоришта. Највише хвала публици, јер је њихов аплауз за нас највећа награда.

                                                   Сека Саблић у улози Богданке на пожаревачкој сцени

Јелисавети Секи Саблић новчану награду уручила је представник Комерцијалне банке Данијела Костић Тодић, а главну награду – статуету Миливоја Живановића, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, који је затворио  Глумачке вечаности.

– Кажу да је свет једна велика позорница, а ми смо на овој нашој, пожаревачкој, из дана у дан гледали свет, наш али и туђи. Показали сте нам да је људска природа иста у сваком кутку планете Земље и послужили нам као подсетник да се морамо борити да из те своје природе одагнамо лоше а призовемо добре особине, истако је Илић –  Знајте драге даме и господо да ћете у овом делу Србије, у Браничеву, у Пожаревцу бити вечно памћени и слављени јер сте успели да оживите сећање на великог Миливоја. По рођењу Пожаревљанина, а по талнету и господарењем на сцени, несумљиво једног од првака светске небеске позорнице, закључио је Бојан Илић затварајући Манифестацију а потом примио кључ града Пожаревца који је током Фестивала чувала председнца стручног жирија Тања Бошковић.

Завесу на XXIV Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ спустили су чланови Ансамбла „Атељеа 212“ изводећи у част  победника представу  „Ноћна стража“ .

Влада Винкић

Фото: Владан Милић