2020-06-15T08:56:12+02:00 15. јуна, 2020. 08:56 |

Сведок прохујалих времена

Читалачка публика којој је у средишту интересовања историја и традиција краја у коме живе има разлог за задовољство.

Oву привилегију пружио им је Душан Станковић делом „Земља Браничево – села и градови кроз векове“, који је у свом списатељском опусу након стручне литературе, књига везаних за Велико Градиште његове мештане и догодовштине, пре неколико година почео озбиљан и сложен пројекат обједињавања историје општина браничевског округа.


Аутор књиге „Земља Браничево“  Душан Станковић живи у Кусићу, дипломирани је политиколог, а стално је запослен у Општинској управи Велико Градиште.

– „Голубац и села кроз векове“ била је прва у низу књига која је 2016. године настала као плод истраживачког рада. Заинтригиран више него занимљивом историјом, чије сам нити откривао кроз до сада публикована, али и потпуно непозната документа, ушао у сличан пројекат везан за Велико Градиште, Петровац на Млави потом и остале општине Браничевског округа, каже Станковић. 

Након пет обрађених и објављених дела, уследио је сусрет са Александром Ђокићем, начелником Браничевског управног округа који је резултирао идејом да се истражи и напише сегмент посвећен преосталим општинама, а потом сачини целина. 

– За потребе књиге „Земља Браничево“, уз већ објављена дела и сачувана документа, доста нових података пронашао сам у Историјском архиву Беча, што даје другачију светлост историји Браничева, те сам немерљиво захвалан искреној подршци тој институцији. Ни у ком случају не бих запоставио подршку Драгана Јацановића и др Мирољуба Манојловића који су проучавали и још увек проучавају историју овог краја. Прву варијанту чинило је 1370 страница те сам, редигујући је, у први план поставио занимљиве чињенице, попут податка о изгради моста цара Трајана пре 2000 година или да су према документима француза Ајнхарда, који је стварао у раном средњем веку, Гудушчани и Браничевци својевремено ратовали на територији данашње Хрватске и да су заправо једни од оснивача те државе, објашњава Душан Станковић који је књигом желео да искаже елементе својеврсне државности земље Браничево. 

ПОДРШКА ОКРУГА И ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНА

Aутор књиге Душан Станковић и начелник Браничевског округа Александар Ђокић

Књига кроз историјске чињенице обухвата импозантан период почев од пет хиљадите године пре наше ере, све до краја Првог светског рата, а најзначајнији удео да се нађе пред читаоцима имао је Браничевски управни округ. 

– Видевши Душанове књиге о општинама, било је јасно да Браничевски округ, по мом мишљењу први кроз историјске, културне, привредне и друге делатности које су се на овом простору неколико миленијума развијали, добије једну овакво писано дело. То је било неопходно и како се указала прилика, ми смо идеју подржали и наставили рад на заокружењу целине. То је књига која нема претензија да буде научно дело, већ сведок прохујалих времена у којој су све чињенице засноване на егзактним подацима,  каже Александар Ђокић, начелник Браничевског управог округа, додајући:

– Мени је, жаргонски речено, читаво дело било као „слово ј без тачке“ уколико мали део књиге не буде посвећен томе како је данас уређен Браничевски управни округ и ко га чини, што је аутор прихватио. То све није случајно, јер се територија формирана пре више хиљада година до данас се одржала  у истим границама као округ. Зато је на крају изнето ко су били начелници Округа од деведесетих година до данас и колико су, упркос ограничењима у овлашћењу, допринели развоју простора који се описује, закључује Ђокић, упућујући велику захвалност председницима свих општина Браничева који су се приружили и подржали овај сложен пројекат.   

Влада Винкић