СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКОЈ ШКОЛИ ПОЖАРЕВАЦ

Извођење химне Светом Сави

Светосавском академијом наставници, ученици и запослени Економско-трговинске школе Пожаревац обележили су данас школску славу Свети Сава.  У част првог српског архиепископа и просветитеља уз велики број пријатеља школе, представника локалне самоуправе,  пословних сарадника, некада запослених и ђачких родитеља,  у спортској хали ове образовне установе академија је традиционално отпочела извођењем химне Светом Сави након чега се гостима обратила директорка Сибинка Живановић.

Директорка Сибинка Живановић

Осврнувши се на вредност духовне основе којом је Свети Сава задужио и обавезао сваког од нас, истакла је:

– Током свог живота Сава је оставио свом народу многобројна дела. Та дела су основа наше српске културе и државности. Сава је наш духовни родитељ, наш учитељ, задужбинар и ктитор. Учио нас је да је моћ у знању, истини и љубави. Кроз векове данас, а и у будуће остаћемо на Савином путу: путу истине, љубави и слоге.

ОБРАЗУЈМО ПО ОБРАЗУ ОНОГА КОЈИ ЈЕ ВАСКРСАО

Преносећи срдачне поздраве и благослове епископа браничевског Игнатија, Светосавску беседу изговорио је вероучитељ ђакон Душан Пауновић, наглашавајући:

Ђакон Душан Пауновић

– Свети Сава није никада био архиепископ српски, већ архиепископ српски и приморских земаља. Иако ова разлика, површно гледајући, може деловати као небитна, реч је о суштинској разлици. Сава је свој живот посветио Цркви као заједници у којој нема ни Србина, ни Грка, ни Руса. Као икона будућег Царства Божјег у коме неће бити смрти, Црква укида све поделе засноване на националним, природним или социјалним основама. За ове поделе нема места у Цркви, јер оне представаљају верну слику смрти као деобе и растакања. Због тога је последња реч светосавља заповест да се сви – без обзира на нацију, пол узраст, занимање – недељом литургијски сабирамо у Цркви докле „Господ не дође“… Честитајући вам данашњу славу, сматрао сам да је важно да се подсетимо  на то шта је светосавље које је наш народ вековима очувало и изнедрило, и које су то изворне поруке светосавља које нам данас могу помоћи у образовању младих, ако желимо да их образујемо по образу Онога који је васкрсао и који ће опет доћи, рекао је између осталог Пауновић.

 

 

 

 

 

 

У другом делу академије, ученици су сходно лику и немерљивом делу Светог Саве извели богат и занимљив уметнички програм. Извод из беседе патријарха Павла казивали су Богдана Миленковић и Лазар Цветковић, сегменте из мисионарских писама владике Николаја Велимировића читали су Анђела Новаковић, Невенка Глишић и Вељко Сарић, док је певачка група Економско-трговинске школе интерпетирала песме „Везак Везла“ и „Елено, керко“.

Драматизацију „Свети Сава и голубови“ извели су Милош Мијајловић, Марија Филиповић, Анђелина Миленковић, Матија Илић, Моника Цојкић и Филип Стевић, чиме је светосавска академија завршена.

Овогодишњи славски колачар Економско-трговинске школе Пожаревац био је  Драган Неранџић, док ће ову дужност наредне године обављати Иван Новаковић. Након програма, запослени су  пожелели срећне пензионерске дане колегиници Мирјани Јокановић.

 

 

 

 

 

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content