Коло српских сестара Пожаревац приредило је у недељу традиционални Светосавски бал. Овај свечани скуп који одише хуманошћу приређује се од 1993. године, а  крајњи циљ, као и све остале активности Кола,  је  добротворни. Бал приређен у ресторану „Витез“ отворен је Светосавском химном, а присутним гостима пригодним говором обратили су се свештеник Владимир Кочабер и Јасмина Живковић, председница Кола српских сестара Пожаревац.

Попут бројних активности и Дан Светог Саве из наше перспективе у себи носи хуманитарни карактер,  свако ко је купио улазницу за бал и дошао на свечаност, постао је добротвор Кола српских сестара у Пожаревцу. Када смо по први пут 1993. године приредиле бал, мало ко у Србији је обележавао славу Светог Саве, као што се то данас организовано ради у школама. Но, ми одржавамо ту традицију и наставићемо и убудуће, јер то је наш допринос српској традицији и  светосављу,  а Коло српских сестара је једно родољубиво, хуманитарно, културно и национално удружење жена, које негује и духовност, каже  председница Кола српских сестара у Пожаревцу мастер Јасмина Живковић.

Јасмина Живковић, председница КСС Пожаревац поздравља госте

Ове године прикупљена средства јесу скромнија, али су  од срца! Но, све то не утиче да чланице пожаревачког Кола српских сестара упуте помоћ свима којима је она у овом тренутку најпотребнија.

– То су у првом реду наши најстарији и најмлађи и штићеници, болесни, сиромашна деца и сиромашне породице са троје и више деце, тако да ће и  приход са бала бити усмерен на неку од ових наших активности. Усмерење помоћи зависи од потреба, приоритета, могућности, али је у складу са годишњим планом рада. 

Овом приликом  Живковић је подсетила да је током децембра Коло приредило Посну стишку трпезу, са које су средства већ опредељена за поклоне мајкама са троје и више деце, а  део за школску децу (петоро штићеника КСС) којима ће бити уплаћена прва рата  за уџбенике.

Око Божића имале смо акцију расподеле хманитарних пакета за наше штићенике из домаћинстава која чине стари и немоћни, док су средства за ове потребе обезбеђена из Буџета Града Пожаревца. Вечерас је прилика да оно што смо саме приходовале определимо за најмлађе, говори наша саговорница.

Сарадња са Пожаревачком гимназијом

Једна од новоустановљених  активности Кола српских сестара Пожаревац  је ближа сарадња са Пожаревачком гимназијом:

– Одлучиле смо да новчано наградимо ученика који напише најбољи састав о Светом Сави и ученика који уради најбољи ликовни рад о првом српском просветитељу. Ово смо установиле у знак сећања на Босиљку Павловић која је 1905. године основала Коло српских сестара у Пожаревцу. Наиме, чланице Кола су после њеме смрти 1920. године установиле награду за ученике тадашње Гиманзије који су постигли значајне успехе. Овај пут је најбољи литерарни рад имао ученик Обрен Гојковић,  ликовни  Милица Тадић, а директорка Гимназије Данијела Жуковски је поводом школске славе уручила захвалницу Колу српских сестара Пожаревац, каже председница Кола српских сестара у Пожаревцу мастер Јасмина Живковић.

Упркос томе што Коло српских сестара има своје дародавце, чланице се углавном ослањају на сопствене активности и средства Града Пожаревца.

Ипак, поменула бих „Дунав осигурање“,“ Копове Костолац“ и „Топлификацију“ који својим средствима помажу наше активности. Наравно, одувек смо сматрале да не треба чекати да нам неко пружи помоћ у раду, већ да ми сопственим активностима идејама и организацијом приходујемо и помогнемо сиромашним суграђанима, а тада ће и остали препознати ове напоре.

Овогодишњи Светосавски бал одржан је под благословом епископа браничевског др Игнатија. Вреди поменути да Коло српских сестара више од 15 година даје прилог пожаревачкој Саборној цркви, док се ове године та помоћ огледала у куповини више од стотину  сликовница најмлађима који долазе на црквену службу.

В.Винкић

Фото: В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content