Након две године паузе, због епидемије корона вируса, у организацији Кола српских сестара „Босиљка Боса Павловић“ у Пожаревцу, у ресторану „Препород“ протекле суботе организован је традиционални Светосавски бал.

Ова манифестација је хуманитарног карактера. Плаћањем улазница прикупљају се средства намењена социјално угроженима, штићеницима пожаревачког Кола српских сестара.

Јасмина Живковић

Ово вече је у име епископа браничевског др Игнатија Мидића благословио свештеник Никола Манојловић.

-Пожелео бих вам свако добро од господа у ове дане посвећене нашем првом архиепископу српском Светом Сави. Свима вама, вашим сарадницима, вашим породицама желим благостање, мир међу људима, добру вољу и за добро да се виђамо у здрављу, срећи и весељу, на много година, казао је свештеник Манојловић.

Свештеник Никола Манојловић

У уметничком делу програма наступио је Мешовити хор пожаревачког Центра за културу под диригентском палицом Љиљане Ракић Бошковић.

Гост на Светосавском балу био је и Петар Стануцевић, суграђанин који је за пожаревачко Коло српских сестара везан свих ових година. Подржао је обнављање удружења, учествовао у његовом раду и један је од идејних твораца Стишке посне трпезе.

Наступ Мешовитог хора Центра за културу Пожаревац

За Коло на нивоу Србије 2023. је година јубилеја. Сто двадесет година је од оснивања ове хуманитарне организације на нивоу Републике (1903 – 2023).

Када је реч о пожаревачком Колу српских сестара, ово удружење већ 31 годину промовише традицију доброчинства, културе и просветитељства.

Према речима председнице Јасмине Живковић, Коло српских сестара „Босиљка Боса Павловић“ више од три деценије ради у обновљеном сазиву. Рад ове пожаревачке организације обновљен је 1992. године, а већ наредне, организован је први Светосавски бал.

-Иначе, бал је организован и годину дана раније у организацији неколико нас чланица Кола српских сестара, пре свега захваљујући дугогодишњем секретару удружења Живанки Стаматић која је касније своју идеју о Светосавском балу пренела и посветила Колу српских сестара. Ово нам је истовремено остављено у аманет и ево већ тридесет година ову манифестацију успевамо успешно да организујемо. Светосваски бал је најстарија хуманитарна активност Кола, а истовремено и манифестација којом се негују култура и традиција српског народа, истакла је Живковић уз напомену да ово удружење сваке године поводом Савиндана награђује првопласиране ученике литерарног и ликовног конкурса у Пожаревачкој гимназији. Тако је било и овога пута. Прослављајући овај празник, у црквама у Пожаревцу и Костолцу чланице Кола најмлађима који су присуствовали светој литургији поделиле су сликовнице и бојанке.

Share.

Comments are closed.

Skip to content