Од 2012. године широм земљине кугле обележава се 21. март, Светски дан особа са Дауновим синдромом. На овај начин указује се на јединственост тризомије 21. хромозома која узрокује Даунов синдром.

Светски дан особа са Дауновим синдромом обележен је и у Пожаревцу традиционалном шетњом у шареним чарапама.

Родитељи и њихови малишани, чланови пожаревачког Удружења за помоћ особама са L – down синдромом „Осми“, заједно са градоначелником Пожаревца Сашом Павловићем, председником градске Скупштине Предрагом Мијатовићем, малишанима Предшколске установе „Љубица Вребалов“ и ученицима пожаревачких основних школа, прошетали су данас централном градском улицом Табачком чаршијом. Пригодан програм за све њих организован је на Старом корзоу.

Пожаревљани су се према речима председнице Удружења за помоћ особама са L – down синдромом Невенке Гајић, ове године састали по девети пут. Овога пута шетња у шареним чарапама, рекла је,  окупила је велики број деце, угошћени су и корисници Дома за бригу о особама ометеним у развоју из Јабуке „Срце у јабуци“.

-Као родитељу детета са Дауновим синдромом подршка Града даје ми наду да моје дете неће бити препуштено само себи, да ће о његовој будућности, осим породице бринути и други квалитетни људи. Надам се да и остали родитељи размишљају као ја. Олакшање је када знаш да иза себе имаш некога ко ти је подршка и који ће бринути о твом детету као о свом рођеном, истакла је Гајић.

Градоначеник Пожаревца Саша Павловић нагласио је да ће локална самоуправа наставити да пружа подршку удружењима која помажу особама са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом.

-Ову децу упознао сам захваљујући свом послу. Она су предивна, пуна љубави, а родитељи врло пожртвовани. Данашњи дан је за мене посебан, број учесника на овогодишњој манифестацији, у односу на прошлу је доста већи. Све ово пружа нам подстицај да се боримо за свој град. Борећи се за њега, боримо се и засву нашу децу, поручио је Павловић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content