Тамара Жуковски  је матуранткиња природно – математичког  смера у Пожаревачкој гимназији. Током школовања остварила је изузетан успех у учењу тако да је кандидат за добијање диплома „Вук Караџић“, за изузетан успех из биологије, српског језика и музичке културе, признања „Пожаревачка гимназија“ и „Ученик генерације“.

Током школовања у Пожаревачкој гимназији учествовала је на републичким такмичењима из српског језика и културе изражавања и  биологије. Омиљени предмети су јој хемија и биологија зато што омогућавају „истраживачки рад и самостално долажење до решења неког проблема“. То је посебно сазнала као  полазница семинара хемије у Истраживачкој станици Петница. Уз ове природне науке блиски су јој страни језици које брзо и лако учи. Такмичила се из енглеског језика и положила је међународни испит из француског језика ДЕЛФ, ниво Б1.

„У редовној настави, у атмосфери међусобног уважавања, ослањајући се на претходна знања и искуства, ученик је мотивисан да учи,  управља процесом учења, унапређујући своје способности, потребе и интересовања. Тамара је искористила прилику у оквиру комплексних задатака који су пред њу постављени. Септембра 2016. године, у Ноћи истраживача на тему из биологије “Тардиграде – супер хероји“, била је презентер на енглеском језику; посебно интересовање показује за експеримент у науци, у чему активно учествује на предмету физиологија биљака; марта 2019. године, учествује на  Окружном  такмичењу из биологије, а посебно задивљује њено изванредно познавање генетике коју изучава у четвртом разреду.

Тамарина интересовања излазе из оквира редовне и додатне наставе. Наведене активности указују на једну свестрану личност која се бави стварним и аутентичним проблемима, повезујући и примењујући умења, излазећи из оквира једног предмета. Своје ставове, мишљење, осећања, изражава на конструктиван и аргументован начин, поштујући и уважавајући другог, активно доприносећи неговању културе дијалога.

Тамара је пример ученице која је заједно са својим наставницима понела одговорност, да усвојено знање из различитих предмета примени у потпуно новим ситуацијама, истраживачким активностима, пројектима, учећи кроз конкретне активности, развијајући своју свестраност, која ће јој итекако бити потребна у наступајућем академском животу. Волела бих да је и Ви упознате“.

                                                                                             Бисерка Јовановић, професорка  биологије

Учесница је школских пројеката у Ноћи истраживача, представљању теорије вишеструке интелигенције Хауера Гарднера на енглеском језику и обележавању јубилеја 400 година од смрти Вилијама Шекспира. Као  чланица Ансамбла Пожаревачке гимназије свирала је флауту на приредбама и учествовала је на међународном такмичењу у Охриду, а као  чланица глумачке секције учествовала је у новогодишњој представи за децу запослених.

За себе каже да је амбициозна,  упорна и  радознала особа. Наглашава да је „увек  занима како и зашто“. О себи каже:

 -Дружељубива сам и волим да проводим своје слободно време са пријатељима. С обзиром на то да волим позитивну енергију око себе, спремна сам увек да чујем туђе сугестије, да их анализирам и  радим на себи. Трудим се да тежим ка остварењу својих циљева.

Открила нам је са воли да црта и дискутује са вршњацима о разним темама. Родитељи нам откривају да је „одговорна, креативна, свестрана и амбициозна. Веселе је нарави, са лепим смислом за хумор“.

О школи коју завршава каже:

-Уписивање ове школе био је прави избор, без двоумљења. Ту сам пронашла себе и своја интересовања. Пожаревачка гимназија ми је помогла много у ширењу и развијању тих интересовања. Ова школа пружа слободу у сваком смислу те речи, посебно слободу мишљења која је мени изузетно важна. Школом увек влада позитивна и пријатељска атмосфера и могу да кажем да ми неће бити лако да је напустим.

   „У плејади изузетних ученика у  IV5,  једна  од најбољих је Тамара Жуковски. Кроз све године школовања храбро је корачала степеницама успеха. Постигла је запажене резултате  у средњој школи на многим  пољима. Посебну изузетност је показала из француског језика, како на настави, тако и у  ваннаставном раду,  остваривши  Међународни сертификат, ниво  Б 1 , који издаје Француско Министарство просвете у сарадњи са нашим Министарством просвете.

Тамара је велика уметничка душа. Несебично је поклонила сваки тренутак слободног времена школи учествовањем у многобројним ваннаставним активностима. Тамарини рад у школи и остварени  успеси украшени су најпозитивнијим врлинама и вредностима.  Као изузетно добра, племенита, истрајна, одговорна, вредна и елоквентна  девојка Тамара  свој рад, знање и вредности  несебично дели са другима. Као једна од најбољих ученика,  верујем да ће нас  тек радовати својим успесима“.

                               Весна Стојковић, професорка француског језика и одељењски  старешина

Планира да  упише Медицински  или Технолошко-металуршки факултет у Београду, смер биохемијско инжењерство. Волела би да својим радом да допринос  развоју здравства.

Живкица Ђорђевић, педагог

Share.

Comments are closed.

Skip to content