Поводом  Дана библиотекара, у оквиру одржавања редовне годишње Скупштине   Библиотекарског друштва Србије одржане у Чачку, додељене су награде „Запис, „Стојан Новаковић“ и „Најбољи библиотекар у 2018. години“. Одлуком жирија овогодишњу престижну награду „Најбољи библиотекар“ деле Татјана Живковић из Народне библиотеке “Илија М. Петровић” Пожаревац и Жаклина Николић  Библиотека Центра за културу Кладово.

Татјана Живковић дипломирала је на Катедри за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду. Каријеру библиотекара започела је у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу 1989. године, где и данас ради доприносећи њеној афирмацији својим високим стручним радом показујући изузетну личну посвећеност и одговорност. Тренутно је руководилац одељења Завичајне и старе и ретке књиге, а обавља и послове Матичног одељења. Татјана је објавила преко тридесет радова, монографија и чланака у реномираним часописима српског читалишта. Радила је и реценције за књиге завичајних писаца, а у завичајној и српској периодици  радила је чланке о Народној библиотеци „Илија М. Петровић“, приказе књига и биографије завичајних стваралаца. Признат је и садржајан њен рад на пољу библиографије, који је дорпинео стварању непроцењивог извора информација о писаној културној баштини. Објавила је преко 40 стручних радова из области библиографије и завичајне културне историје. Татјану Живковић одликује висока професионална самосвест, самопоштовање и одговорност која је базирана на уважавању заједничких општељудских, стручних и личних вредности и идеала. Високих је моралних и људских вредности које чине темељ њене личности. Прави је библиотекар новог доба – утемељеног на традиционалним вредностима, а отворена за технолошке изазове савременог, информатичког друштва.

 На скупу у Чачку награда „Запис“ додељена је проф. др Десанки Стаматовић, награду „Стојан Новаковић“ добиле су ауторке Драгана Милуновић за књигу “Текст у говор” и Љиљана Косијер за књигу “Криза читања међу основношколцима и модели ублажавања њених последица”.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content