Костолачке термоелектране и копови простиру се на великој површини, што захтева ангажовање свих радника Сектора за управљање ризицима на стратешки распоређеним местима уз сталну анализу стања на терену. Реч је о сложеним задацима, описује посао овог Секторам, руководилац Зоран Степановић, руководилац Сектора за управљање ризицима у костолачком огранку ЕПС-а.

        − Тешко је успоставити адекватну заштиту људи и имовине у нашем oгранку. Разлога је много. Први је што је Огранак „ТЕ-КО Костолац“ огромно градилиште, на које извођачи и подизвођачи долазе са свих страна, много је и странаца. Предњаче Кинези, али има и Британаца, Немаца, Италијана, Пољака… Требало би напоменути да се копови налазе на површини која износи 12 квадратних километара. То је огроман простор на коме се сваког часа отвара неки нови алтернативни пут, који води ка спољним ивицама, односно локалним и регионалним путевима, истиче Степановић.

         Обезбеђивање заштите запослених и имовине у „ТЕ-КО Костолац“ поверено је ПД „Костолац – Услуге“, које је настало издвајањем из ЕПС-а пре петнаестак година.

         − Сарадња са њима протиче у коректној атмосфери. Максимално излазимо једни другима у сусрет када је реч о физичко-техничкој заштити, каже Степановић.

Прошле године – врло добро

         Прошлогодишњи рад Сектора Зоран Степановић оцењује врло добрим.

         -Ако морам да сумирам укупан рад Сектора у прошлој години, оценио бих га врло добрим. Било је успона и светлих тренутака у свим областима рада али и дана, који из објективних или субјективних разлога, нису за хвалу, али их је, на срећу, у мањини, сазнајемо од Зорана Степановића.

           За унапређење и развој заштите запослених и имовине, Сектор за управљање ризицима има планове.

        − Намеравамо да набавимо ручне детекторе за метал за портирнице, првенствено у термоелектранама и Служби обезбеђења, која би их користила приликом изласка запослених из круга постројења. Поставићемо и гвоздене стубиће ради несметаног кретања пешака по тротоарима. У плану је и уградња видео-камера осетљивих на покрет. Од нових технологија за контролу и надзор, планирано је увођење дисплеја у мониторинг соби и то повезати с видео-надзором. За увођење помоћног надзорног центра на ПК „Дрмно“ већ постоји идејни пројекат, обавестио нас је Степановић.

          Из помоћног надзорног центра на ПК „Дрмно“ аутоматски би се позивао основни надзорни центар, али и костолачки МУП и Ватрогасна јединица. У плану је изградња новог гаражног простора на ПК „Дрмно“ као и реконструкција већ постојећег Ватрогасног дома, у коме су смештени сви камиони за гашење пожара.

                                                                                                                                  Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content