Grcic u Kostolcu-07-TE Kostolac GLAVNMA FOTOПоследње вечери сада већ прошле 2016. године, вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Србије“, Милорад Грчић, заједно са извршним директором за техничке послове производње енергије, Савом Безмаревићем посетио је најпре Диспечерски центар Копа „Дрмно“, а потом и Термоелектрану „Костолац Б“.

             Са Грчићем и Безмаревићем били су и директор за производњу електричне енергије у Огранку „Костолац“, Ненад Марковић као и директор за производњу угља, Иван Ташић.

              Милорад Грчић, в.д. директор ЕПС-а, преко радио линије у диспечерском центру Копа „Дрмно“ обратио се рударима, који су новогодишње ноћи радили на свих шест система на копу. Укупно је  у смени било 250 запослених. Грчић им је честитао Нову годину рекавши да је јасно да се прво треба обратити рударима, јер ту све почиње:

              „Треба прво њима рећи хвала, јер да нема рудара онда не би било угља ни термоелектрана, ни струје. Свима желим здравље, без рудара, без угља термосектор, термоелектране су бескорисне. Потпуно сам свестан у каквим условима радите, надам се да ћемо сви заједно из године у године успети да побољшамо радне услове”.

              Костолачки рудари су у 2016.години први пут остварили максимално пројектовану производњу од 9 милиона тона.

              Милорад Грчић је потом обишао и термоелектране „Костолац Б“ и са термокоманде Нову годину честитао енергетичарима где се обратио и новинарима:

              ”Постоји велики разлог зашто смо вечерас одабрали да посетимо Костолац, односно Коп „Дрмно“ и термоелектрану „Костолац Б“. Разлог је рекордна производња угља и електричне енергије од оснивања. Термоелектране су у 2016. произвеле 6,7 милијарди киловат часова електричне енергије и то је највећа производња у историји”, рекао је.

              Претходни рекорд костолачких термоблокова био је 6,5 милијарди киловата и остварен је 2013. године:

              ”То су довољни разлози, рекао је Грчић да људима, свим запосленима у овом систему пожелимо у директном контакту срећну Нову годину.

              Приликом ове посете Милорад Грчић је изразио очекивања да се оваква производња угља и електричне енергије одржи и повећа наредних година.

                 Највише у историји

             Рудари на површинском копу „Дрмно“ ископали су прошле године више од 9 милиона тона угља, а пројектовани циљ био је управо 9 милиона тона. Иначе, на Копу је ангажовано шест система, који раде на откривци јаловине и ископавању угља неопходног пре свега за производњу струје у четири блока костолачких термоелектрана.

            Најстарији блок, „Костолац А1“ има снагу од 100 мегавата, „Костолац А2“ 200 киловата и оба блока у Дрмну, „Б1“ и „Б2“ по 350 мегавата, што је максимална производња након ревитализације.

            Прошле, 2016. године, костолачке термолектране произвеле су  и Електропривреди Србије испоручиле рекордних 6,7 милијарди киловат часова електричне енергије.

            Из костолачких термоелектрана греју се градови Пожаревац и Костолац као и села Стари Костолац, Дрмно, Петка, Кленовник, мрежа топлификације се тренутно ради и за село Ћириковац, а план је и да Острово буде прикључено на систем.

Share.

Comments are closed.

Skip to content