2021-04-22T12:38:31+02:00 21. априла, 2021. 09:28 |

„ТЕ-КО КОСТОЛАЦ“: Софтвер и хардвер положили испит

Од почетка пандемије послови у огранку „ТЕ-КО Костолац“ организовани су у складу са препорукама здравствене струке. То у пракси  значи преѕлазак на рад  од куће, чији је ослонац – интернет. Због тога је Сектор за информациони систем у „ТЕ.КО Костолац“ морао да уложи додатне напоре у поуздано функционисање своје инфраструктуре.Марко Грујић, руководилац овог Сектора истиче да се и поред смањења броја запослених због епидемиолошких мера, рад одвија без проблема.

-Трудимо се да све обавезе извршавамо благовремено и без одлагања, јер је неометано функционисање нашег сектора битно за рад осталих делови огранка, каже Грујић. 

Сектори производње угља и електричне енергије захтевају поуздану и ефикасну подршку Сектора за информациони систем, посебно у области успостављања комуникације с другим деловима ЈП ЕПС.

        Марко Грујић

– Много тога се данас ради бежичним путем, а видео-конференције су постале део наше пословне свакодневице. Сарадња са свим деловима унутар огранка је константно добра, комплетна подршка се обезбеђује како онлајн тако и изласцима на терен, уз обезбеђене мера заштите. Запослени у Сектору за информациони систем омогућавају неометену комуникацију између свих делова ЈП ЕПС и огранка „ТЕ-KО Kостолац“, заједно са осталим колегама ИKТ-а, па се може закључити да смо постали добар и јединствени тим, објашњава Грујић.

Сектор за информациони систем задужен је и за одржавање ИКТ инфраструктуре, па наш саговорник истиче да хардвере и софтвере одржавају у складу с актуелним процедурама и у року. 

– Што се опреме и софтвера за обезбеђивање кључних пословних процеса тиче, никаквих кашњења нема и не сме их бити. Одржавање хардвера и софтвера, као и опреме за телекомуникације и свега што не захтева непосредни контакт са осталим запосленима, завршава се релативно брзо и без кашњења, каже Грујић. 

Због велике динамике развоја ИКТ опреме, у овој области је неопходно стално праћење технолошких помака и увођење новина у циљу правовремене модернизације система.

– Задаци Сектора за информациони систем и у овој години биће унапређивање система техничке заштите, а ту се пре свега подразумева модернизација оних делова који због своје времешности не испуњавају стандарде. Исто тако остајемо на курсу јединствене ИKТ целине, односно учествовања у интеграцији заједничких пројекта у ЈП ЕПС, каже Грујић.

                                                                                                                                   Р. Н.