2018-12-16T10:39:57+01:00 16. децембра, 2018. 10:39 |

ТИЈАНА СТОИЉКОВИЋ: Дан почиње и завршава тренингом

Карате првeнствo Србиje зa кaдeтe, jуниoрe и млaђe сeниoрe недавно oдржaнo у Бeoгрaду донело је младој Градиштанки Тијани Стоиљковић титулу шампиона Државе у категорији борби млађих сениорки испод 50 килограма. Првенство је окупило велики број такмичара, док је гoст нa тaкмичeњу и супeрвизoр суђeњa биo Прeдсeдник судиjскe кoмисje WKF-a Havier Eskalante.  Ова спортисткиња чији досадашњи резултати итекако обећавају, тренира за Карате клуб  „ВГСК“ у Великом Градишту и члан је репрезентације Србије.  Спортски учинак,  натпросечни резултати и несвакидашња чињеница да је ова девојка у свету каратеа још од своје четврте године, били су разлог да је посетимо и припремимо интерву .

Тијана је рођена пре осамнаест година у Лесковцу, али са  мамом Маријом, татом Јовицом и братом Алексом живи и школује се у Великом Градишту . Ове године завршава Гимназију „Милоје Васић“  у граду на Дунаву, а уз карате, за који каже да јој је животна љубав, има великог талента за песму, те је редовни учесник бројних школских приредби. Пред прво постављено питање наглашава да  ужива у учењу страних језика што заокружује сферу њеног интерсовања.

Како си се одлучила за карате и ко је имао највише утицаја на Тебе при одлуци да уђеш у сегмент управо овог спорта?

Карате тренирам од четврте године живота, што није случајно јер мој отац Јовица и стриц Небојша  тренирају овај спорт од раног детињства, прича Тијана. – Они су  касније основали Карате клуб у Великом Градишту који успешно ради већ тридесетак година, а само  љубав према овом спорт несебично су преносили, не само младим Градиштанцима, већ и на чланове наше породице. Како се испоставило,  своје знање, таленат и труд највише су усмерили ка мени.

Како је текла твоја карате каријера?

– Почело је као игра, али временом је прерасло у право задовољство и живот. Карате је саставни део мене,  карате схватам веома озбиљно,  одговара ми Тијана. – Тренирам два пута дневно. Ујутро имам кондициони тренинг. На вечерњем  тренингу прво трчим и  загревам се вежбама обликовања, радим борбену технику и на крају вежбе снаге и опуштања. Улажем доста напора на тренинзима што се одражава и на моје резултате. Освојила сам велики број награда како на домаћим тако и на међународним такмичењима. Моју собу красе бројне медаље и пехари.

Колико је признања за Тобом?

– У протеклих неколико година проглашавана сам за спортисту године у Великом Градишту. Прошле године сам  освојила друго место на Школском балканском првенству у Новом Саду. Ове године сам са 17 година освојила друго место на Првенству Србије за сениоре и стекла велико искуство као и прво место у категорији млађих сениора. Сваке године постижем одличне резултате и потрудићу се да будем још успешнија. Ових дана  очекују ме припреме репрезентације на Тари, одговара наша саговорница и наставља: Тим поводом желим да се захвалим Драгану Милићу, председнику Општине Велико Градиште, председнику Клуба „ВГСК“  Бранку Ђорђевићу , директору Спортског центра Саши Бранковићу и генералном секретару Спортског савеза  Општине Душану Бановићу на моралној и финансијској подршци али и за све што чине за градиштански спорт!

За поједине спортове постоје предрасуде да се деле на мушке и женске. Очигледно је да Ти овде такву дилему немаш…

Мислим да је овај спорт, уостало, као и сваки други – веома користан и за мушкарце и за жене и препоручила бих га свима, без обзира на пол и године. Спорт даје и физичку и духовну снагу, истрајност, и без обзира на резулате, усмерава човека ка здравом односу према животу, посебно у временима када смо сви везани за кућу, посао, рачунаре…

Како протиче Твој дан?

– Мој радни дан почиње тренингом. После тога идем у школу, док поподневне сате  користим за учење и све што је везано за школу.  Дан ми се завршава онако како и почиње –  тренингом, одговара Тијана. –  Викенди су ми резервисани за дружење и изласке, што ми је једна врста релаксације и припрема за наредну радну недељу, наравно, уколико тог викенда нема такмичења.

Спорт којим се бавиш, широм планете везује се за Брус Лија. Да ли знаш ко је он, да ли гледаш његове филмове, и ако је тако – да ли Ти користи његова вештина приказана на филсмом платну?

– Наравно, знам ко је Брус Ли. Гледала сам неке његове филмове, али не могу рећи да је он мој узор. Узор су ми моји тренери, односно,  тата и стриц. Научили су ме свему што знам, усмеравали су ме и подржавали подједнако када је било и успона и падова.

Тијана, за крај нашег сусрета и интервјуа, уобичајно питање: који су планови за будућност?

– Када је о образовању реч, намеравам да по стеченој дипломи средње школе  упишем Филолошки факултет. Наравно, ни у ком случају нећу запоставити спорт и  даље ћу тренирати  карате и наставити такмичарску каријеру. Наиме, мој животни сан је да будем број један у свету, а трудићу се да сан постане стварност, закључује разговор Тијана Стоиљковић, шампионка Србије у каратеу

Влада Винкић