2017-02-28T11:46:42+01:00 28. фебруара, 2017. 11:46 |

ТО Мало Црниће: Лепота одмора крај језера и манастира

IMG_5363На овогодишњем 39. Mеђународном сајму туризма у Београду своју туристичку понуду представила је и Општина Мало Црниће. Општина Мало Црниће се налази у централном делу Браничевског округа и у њој се углавном живи од плодне стишке земље. Ново време и нове навике би могле да јој донесу и приходе засноване на туризму и то оном који нуди мир и успоравање ритма живота али и на манифестацијама које доносе динамику.

Јасна Јовић, директорка Туристичке организације Мало Црниће на сајамској презентацији прошлог петка истакла је:

            -Понуда је шаренолика. Промовишемо туризам који није масован већ усмерен ка природном окружењу који нуди здраву храну, незагађен ваздух и потребу за бољом кондицијом и здравим животом.

            На Београдском сајму и иначе, препоручује се врло занимљив али не и довољно познат верски туризам. На подручју Малог Црнића  за то постоје манастири Заова и Брадача из четрнаестог века чији је настанак опеван у народној песми „Бог ником дужан не остаје“, потресној легенди о завидљивој сестри Јелици. Заова је иначе, окружена шумом и по манастиру је названо и оближње језеро. Затим у цркви у селу Смољинцу налази се и у православном свету јединствена икона Богородице млекопитатељице, дар манастира Хиландар, коју свакако треба видети. Јелена Јовић подсећа и на споменик на Врањевцу са четворотомном књигом и убележеним именима погинулих у Првом светском рату са подручја Браничевског округа.

            Ловни и риболовни туризам су за нешто активнији боравак на овом подручју Браничевског округа захваљујући језерима Заова и Змајевац и реци Млави. Ловно подручје у овој општини простире се на 24 000 хектара површине и располаже срнећом дивљачи, фазанима, зечевима, лисицама, препелицама. Ту је и спортско-рекреативни туризам:

            -Када говоримо о манифестацијама, каже директорка ТО Мало Црниће, презадовољни смо што смо остварили успешну сарадњу са Ваздухопловним савезом Србије и Параглајдинг клубом „Бели орлови“ што је резултирало да се у Аљудову одржава Државно првенство у дисциплини прецизно слетање. Параглајдинг је само једна од тридесетак манифестација које смо представили у календару догађаја у малоцрнићкој општини. На њеном подручју су и три врло посећена базена и то у селима Шапине, Смољинац и Аљудово.

            У Малом Црнићу се, што је и представљено на овогодишњем Сајму туризма, из године у годину повећавају смештајни капацитети и ова локална самоуправа  преко своје Туристичке организације настоји да кроз обуке и едукације стимулише становништво ка овој привредној грани.

              МАЛИША АНТОНИЈЕВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ:

                                           Поносни на два манастира и параглајдинг стазу                                            

              Штанд Туристичке организације Малог Црнића на Сајму туризма посетили су прошлог петка председник Општине Малиша Антонијевић и председница Скупштине Горанка Стевић са сарадницима. За наш лист, Малиша Антонијевић је изјавио:

            -Сваке године Општина Мало Црниће учествује на Сајму туризма са својим скромним туристичким потенцијалима. Пре свега хоћемо да промовишемо име Општине Мало Црниће.

            Наша понуда и оно зашто смо данас овде се креће у два правца. Први је да скренемо путнике који су се намерили на неке друге туристичке дестинације, да пролазећи овуда, застану и буду наши гости-викенд туристи, посетиоци који ће се задржати дан, два. Рачунамо и на оне друге које би на дуже заинтересовале туристичке дестинације које нудимо. Поносни смо на наша два манастира и у новије време, параглајдинг стазу.