Основна школа ,,Доситеј Обрадовић“ на Међународном сајму образовања ,,Путокази“, одржаном 9. марта, у Новом Саду, добитник је златне медаље за квалитет у раду. 

Доситејев тим на додели златне медаље

Ова награда заслужена је због праћења савремених токова у настави и учењу почев од  школске 1973/74. и увођења продуженог боравка. Боравак ради без прекида до данас у четири групе, са 110 ученика првог и другог разреда, а обезбеђени су сви неопходни кадровски и просторни услови. Школа је прва  у Браничевском округу увела радно место стручног сарадника –педагога 1986/87. године,  а већ наредне године  уводи наставу у природи и изборни предмет информатика. Године 1990/91. у школу је уведен и други страни језик, француски, а наредне школске године комплексни метод почетног читања и писања. 

ДОКАЗ КВАЛИТЕТА РАДА

Директорка школе Ивана Јоксимовић наглашава да су одраз квалитета бројне досадашње активности које су допринеле развоју школе:

– Школске 1992/93. године покренут је школски часопис ,,Сунце“,  1994/95. Школа године отвара прву медијатеку у граду, а 2004/05. године започет је пројекат ,,Школско развојно планирање“. Исте године учествује као модел школа у пројекту ,,Самовредновање и вредновање рада школе“ и основан је први Ученички парламент. Школа је 2009/10. организовала први Фестивал науке, други у Србији после београдског, каже Јоксимовић и додаје: 

-Године 2011/12. године школа улази у ГИЗ пројекат Професионалне оријентације на преласку у средњу школу и већ наредне године постаје модел школа за професионалну оријентацију. Увођење Ес дневника 2015/16. умногоме олакшава родитељима и наставном кадру праћење ученичких резултата.  Школске 2017/18. године  покрећемо Доситејев алманах, напомиње Јоксимовић. 

Основна школа „Доситеј Обрадовић“ 2019/20. улази у шестогодишњи пројекат Центра за интерактивну педагогију Београд, у сарадњи са Дечјом фондацијом ,,Песталоци“ и Министарством просвете, под називом ,,Партнерство за праведно квалитетно образовање“, као партнер  фокус школи ,,Свети Сава“.

Од 7. марта 2022. школа прва у Србији доноси одлуку о одлагању мобилних телефона за време боравка ученика у школи, а користе за потребе наставе уз надзор наставника.
Од школске 2021/22. за ученике првог и другог разреда настава се одвија у преподневној смени током целе школске године што прати потребе савремене породице.

Ове школске године ученици Школе настављају да нижу успехе. На окружним и општинским такмичењима која су до сада одржана, ученици су освојили  преко 140 награда од којих су и пласмани на републички ниво такмичења. Основна школа ,,Доситеј Обрадовић“ била је домаћин Окружног такмичења у одбојци, а мушка и женска освојиле су прва места и пласман на међуокружни ниво.

-У својој тежњи да непрестано унапређујемо рад,  чувамо традицију и негујемо квалитет као један велики и снажан тим школе који чине ученици, запослени и родитељи. Не престајемо да стварамо, учимо и пружамо подршку једни другима подсећамо се увек Доситејеве мудрости: ,,Поделите своје знање, то је пут да постанете бесмртни“, истиче Јоксимовић.

Школа у пројектима

Школа је учесник друге фазе пројекта ,,Партнерство за праведно квалитетно образовање“ , затим пројекта за ученике четвртог разреда ,,Никола Тесла“ као и  „Бамби“ компаније и Секопака ,,Мала школа рециклаже“.  

Школа је приредила осмомартовски концерт ученика старијих разреда за даме запослене у школи и пензионерке, а уочи празника и хуманитарну продајну изложбу суграђанке Милене Гардиновић.

ЛИЧНА КАРТА ШКОЛЕ 

Основна школа ,,Доситеј Обрадовић“ је најстарија школа у Браничевском округу и друга школа по старости у Србији. 

Када говоримо о пожаревачкој Основној школи ,,Доситеј Обрадовић“, говоримо о почецима писмености нашег краја. Од свог настанка 1733. године школа се развијала и сазревала мењајући седишта и називе.

Од 20. новембра 1919. носи име српског великана просветитељства и културе, а њени ученици и запослени следе Доситејев пут. Негујући традицију, стручност и квалитет у раду, ова школа поносно стоји у срцу свог града образујући и васпитавајући кроз скоро три века и тежи сталном унапређивању наставног процеса. Данас ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ броји 990 ученика распоређених у 39 одељења и има 95 запослених. Школа има три одељења ученика са сметњама у развоју и тешкоћама у учењу и четири групе продуженог боравка. Школске 2022/23. обележила је 289 година постојaња, а 24.новембра 2023. прославиће 290. рођендан.

 Школска зграда је под заштитом републичког Завода за заштиту споменика културе. 

Санација свлачионица

У току је извођење радова на санацији свлачионица у склопу сале за физичко и здравствено васпитање које су биле веома оштећене, а на овај начин ће целина овог дела школе добити на повећању безбедности ученика,  као и уређенији и лепши изглед. Директорка Јоксимовић захваљује се локалној самоуправи на обезбеђивању финансијских средстава за ову санацију.

Share.

Comments are closed.

Skip to content