2017-12-30T15:26:46+01:00 30. децембра, 2017. 14:43 |

ТРАДИЦИОНАЛНИ НОВОГОДИШЊИ ПРИЈЕМ У СКУПШТИНИ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

Десет година од добијања статуса града

У свечаним салонима Градског здања, поводом 178 година локалне самоуправе и 10 година од поновног добијања статуса Града Пожаревца, свечани пријем уприличили су градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и председник Скупштине града Бојан Илић са сарадницима. Свечаности су присуствовали потпредседник Народне скупштине Републике Србије  Верољуб Арсић, начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, претходни градоначелници и председници Општине, чланови Градског већа, одборници, директори јавних предузећа и установа, представници војске, полиције и судства.

Сумирајући постигнуте резултате у 2017. години, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је апострофирао значај одборника и чланова Градског већа на доношењу одлука које су од круцијалне важности за развој локалне самоуправе.

-Година иза нас обележила је велику жртву свих мојих сарадника, јер нисмо обраћали пажњу на радно време, државне и верске празнике, а све како би дошли до резултата за наше грађане. Нарочито ценим и поштујем труд који су, у години која је на измаку, за развој нашег града  уложили одборници. Мада у јавности многи умањују вашу функцију, подсетићу ту исту јавност у чему се огледа ваш значај. Ви сте директни гласноговорници наших суграђана и имате ту моћ да њихове похвале, предлоге али и критике изнесете јавно, пред скупштинском говорницом. Као људи са интегритетом и високим моралним начелима, сигуран сам да осећате велику одговорност тим звањем, али не као терет већ као велику привилегију. Као припадник странке која је у власти, нарочито уважавам колеге из опозиционих странака и труд који свакодневно улажу у рад Скупштине. Наше разлике које можда постоје око пута којим град треба ићи, сигуран сам не постоје када је у питању крајњи, заједничи циљ – модеран и успешан Пожаревац. Град Пожаревац, својом традицијом, културним наслеђем и значајем који има у читавој Србији, све нас подстиче да у новој 2018. години радимо још више за његов бољитак, истакао је Спасовић.

Свој допринос обележавању 550 година од првог помена имена града у турским тефтерима, 178 година локалне самоуправе и 10 година од поновног добијања статуса града, Историјски архив Пожаревац и Град Пожаревац су дали приређивањем архивске изложбе о хронолошком развоју основних самоуправних функција општине, односно града кроз приказ законских прописа који су током два века регулисали област локалне власти у Србији.

-Ова изложба ствара слику овог града и његове прошле стварности, реконструишући поједине области живота, и то политику, право, демографију, привреду, финансије, урбанизам, имовинска питања и комунално уређење града, од 1839. године до данашњих дана. Она у себи носи дефиницију града као параметра достигнутог степена развоја једног друштва и државе и посеже за опсервацијом категорије појединца – грађанима као посебности у оквиру ширег историјског разматрања. Пред нама је само један од могућих погледа на историјске догађаје на које се подсећамо и због тога ова изложба, ауторке Јасмине Живковић, архивског саветника Историјског архива Пожаревац јесте културни догађај, казала је на отварању изложбе, директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић.

Доношењем првих уставних и законских текстова четрдесетих година 19. века, Србија је започела свој државноправни развитак у правцу модерне грађанске државе европске оријентације. Једно од основних питања државног устројства било је територијално, административно, управно и самоуправно уређење општина као основних локалних јединица. Први закон о општинама у историји српске државности донет је 1839. године. У то време Пожаревац је био седиште економски и социјално развијеног Пожаревачког округа са 7 срезова, 182 села и 88.000 становника. Иако је овај закон поставио темеље у области уређења општинске власти, ипак је Закон о устројству општина и општинских власти из 1866. године, обележио свеукупни развој самоуправе у периоду Кнежевине и Краљевине Србије, до 1914. године. Пожаревац је после 1918. године делимично изгубио економску моћ и повластице пограничног града, али његов значај у административном уређењу нове државе није био умањен – остао је седиште Пожаревачке области, а од 1934. године добија статус града Законом о градским општинама, којим је утврђен делокруг рада и фунционисање Градске скупштине, Градског већа, Градске управе и градоначелника.

Општинска самоуправна и управна власт у Пожаревцу, утемељена на одредбама Устава и закона нове југословеснке државе од 1945. године, потврдила је своје надлежности статутом из 1964. године. У новим друштвено – политичким и економским приликама, у којима је доминирало самоуправно опредељење, општинска самоуправа није суштински променила своје ингеренције – организоване су друштвене службе од заједничког интереса, обезбеђени услови за остваривање права и слобода грађана, заштита законитости и сигурности људи и имовине, јавни ред и мир. Напослетку, у периоду од 22. фебруара до 29. децембрта 2007. године, четворочлани тим на челу са председником Општине Пожаревац Душаном Вујичићем предузео је низ конкретних активности према Влади и Народној скупштини Републике Србије у циљу добијања статуса града за Пожаревац и 29. децембра 2007. године Народна скупштина доноси Закон о територијалној организацији Републике Стрбије, а Пожаревац поново добија стаус града.

                                                                                                                              Д.Динић