2021-08-31T14:02:40+02:00 31. августа, 2021. 14:02 |

Траже одговоре о Спалионици опасног отпада

Пожаревачки Покрет „Јасно и гласно“ у саопштењу за медије указује на то да је поново актуелно питање градње Спалионице опасног отпада у Пожаревцу. Из тог разлога позивају цивилне и друге организације и грађане да се придруже, како наводе, „кампањи трагања за одговорима, откривању злоупотреба и спречавању најављене пренамене у спалионицу опасног отпада“. Такође упућују питања челницима Града Пожаревца и Градске управе о корејском инвеститору „Elias-Eco“:

– Какав је био став актуелног градоначелника о Меморандуму са корејском фирмом о намери градње спалионице опасног отпада, а који је приликом потписивања био заменик градоначелника? Да ли је тада био упознат са забраном градње на датој локацији и потенцијалној штетности оваквог постројења по средину и здравље грађана? Захтевамо да изнесе ко заступа идеју пренамене фабрике соларних панела у спалионицу опасног отпада и да ли је поступак пренамене започео? Претходног власника парцеле на којој се гради спорно постројење питамо од кога је купио земљиште, за колику купопродајну цену и по којој цени је продао инвеститору?

– Надлежне и стручне службе Града питамо да ли ће градња брзе саобраћајнице на Дунавској магистрали утицати на цене околног земљишта, па тако и наведене парцеле, за случај да инвеститор одлучи да не отвори комерцијални објекат? Питање за одговорног пројектанта и фирму која је пројекат израдила су: да ли је пројекат рађен за фабрику соларних панела, продају соларних панела или спалионицу опасног отпада? Уколико је реч о прве две намене, да ли је могућа његова пренамена у спалионицу опасног отпада? Одељење за урбанизам питамо за објекат које намене је грађевинска дозвола дата?

Даље у саопштењу наводе да постоје сумње у могућност штетних последицица за грађане и град, тако да позивају цивилне и друге организације и појединце да се јаве и придруже у трагању за одговорима и одговорнима, као и ради спречавања пуштања у погон спалионице опасног отпада.