2021-05-14T09:34:25+02:00 14. маја, 2021. 09:34 |

Тражи се оснивање Заједнице српсколигаша

Пожаревачки српсколигаш Млади радник 1926 покренуо је иницијативу да се оснује Заједница клубова трећих лига. Председник клуба са вашаришта Сенад Марић има своје виђење о неопходности хитног формирања ове трећелигашке заједнице, као што већ постоје Заједнице клубова Супер и Прве  лиге Србије.      -Зашто не би постојала Заједница клубова трећих лига, које имају 78 такмичарских екипа. Ми стварамо потенцијалне играче за те више степене такмичења.Треба и наш глас да се чује о систему и условима такмичења, каже Марић.

      Фудбалски клуб млади радник 1926 као иницијатор послаће допис свим трећелигашима да подрже ову идеју.

      –Протеклих недеља европска и наша јавност брује о резултатима наше Супер и Прве лиге. Многи сматрају, да због слабог квалитета фудбала, треба смањити број истих у тим лигама, а за параметар узимају лиге у околним савезима суседних држава. Нико од њих није упоредио број становника Србије, као ни број регистрованих клубова са савезима у региону.

       Одговорност за побољшање тренутног стања је свакако на ФС Србије.

       -Највећу одговорност има ФСС, затим судијска организација, па на крају клубови. Велики број клубова Супер и Прве лиге, а посебно трећих лига не знају колико ће клубова испасти из кога ранга. Имамо ситуацију да нам клубови прваци трећих лига играју бараж, а да нам лиге попуњавају клубови из зонских рангова, за које знамо унапред да немају одређени број млађих селекција. 

       Правила ФСС постоје и требало би да се примењују у пракси.

       -Све док стриктно не примени сопствена правила, у ФС Србије биће нејасноћа. Клубови који не испуњавају услове предвиђене за виши степен такмичења не могу, и поред тога што су рецимо, прваци у својој лиги, да уђу у виши ранг. ФС Србије треба да сачини четворогодишњи план скраћивања и развоја у свим лигама и на свим нивоима. Сваке године мора да се зна колико клубова улази, а колико испада из било које лиге.

       ФС Србије и регионални савези су кључни фактори за бољитак фудбалског спорта.

       -Управо тако. ФСС и регинални савези морају да посвете већу бригу и да воде рачуна о клубовима испод савезног ранга, односно Супер и Прве лиге. Више новца треба да се улаже у инфраструктуру дотичних клубова, и да не буде, као до сада, селективних донација клубовима. Зато иницирамо оснивање Заједнице клубова трећелигашко – српсколигашких клубова. У том смислу пожаревачки ФК Млади раднк 1926 учиниће све да се ова идеја оствари и заживи јер трећелигашима је преко потребна оваква  заједница, каже Марић. 

                                                                          Фото и текст: Р. Сандић