Ове седмице Дому здравља Пожаревац биће званично уручен сертифакат о новој седмогодишњој акредитацији установе. Информацију је потврдио директор др Дејан Миленковић уз напомену да је ова институција од Акредатационе комисије као независног тела, добила 97 одсто највиших оцена и навео:

 -За минимум испуњења задатих стандарда, акредитација се даје на једну годину, затим до 70 одсто на три године и када је преко 90 одсто, добија се акредитација на седам година. Реткост је да неки дом здравља тако добро одради све стандарде и параметре. Комисија проверава процедуре за рад, за сваки апарат, за ултразвук, мамограф, рад лабораториске службе… Такође, да ли ми пратимо водича добре праксе у раду, да ли се лекари придржавају процедура, како се воде здравствени картони, каква је сарадња Дома здравља са локалном самоуправом, са болницом и другим здравственим институцијама, шта смо у претходне две године обновили, да ли смо добили донације. Ми смо у претходном периоду имали низ донација, од мамографа, ултразвука и санитетских возила за хитну помоћ до агрегата.

Провера сваке године

Дом здравља је  добио акредитацију за наредних седам година, али ће сваке године Комисија која ју је издала, пратити шта се ради и да ли се одржава стандард, да ли се уводе нове иновативне процедуре. Осим радних процедура, оцењује се и едукација радника, да ли лекари и друго медицинско особље посећује семинаре, конгресе, да ли се обнављају лиценце за рад, како менаџмента тако и свих других служби. 

Др Дејан Миленковић

Једина примедба је била да би Дом здравља Пожаревац требало да има већи број лекара, рекао је др Миленковић уз коментар:

-Суочавамо се са тим проблемом, али то не можемо самостално да решавамо. То није наш недостатак, већ проблем који се испољава у целој Србији. Лекари једноставно недостају, нема их на тржишту рада, јер део одлази у пензију, део у иностранство и то је наша стварност.

Ово је трећа акредитација коју је добио Дом здравља Пожаревац. Прва је била на три, друга на седам, и сада трећа, такође на седам година. Акредитациона комисија је боравила у Пожаревцу три дана, од 26. до 28. фебруара и обављала разговоре са менаџментом и проверавала сву документацију коју мора да поседује здравствена установа у примарној здравственој делатности. Након тога су обилазили све службе и обављали разговоре са начелницима, главним сестрама, директно су проверавали рад здравственог особља, разговарали по избору са пацијентима. Након та три дана рада са тимовима за акредитацију које је водила др Сузана Младеновић, одржали су састанак са свим члановима тимова и другим запосленим, навео је др Дејан Миленковић:

-Дом здравља је похваљен и први пут нам је у акредитацију ушла  комплетна стоматолошка служба за здравствену заштиту и одраслих и деце. У августу прошле године смо почели да се спремамо за реакредитацију и то је био озбиљан и тежак рад. При томе је много је битан кадар и ја се као директор захваљујем свим шефовима акредитационих тимова, свим члановима, јер је у процесу припреме учествовало стотину запослених. Тимови су били организовани по службама, укупно12 по ресурсима и све време су радили на процедурима, поправљали их и иновирали. Ово је успех свих наших здравствених радника.

Повољнија епидемиолошка слика

Епидемиолошка ситуација је током зиме била доста шаренолика,  доминирао је вирус грипа и других респираторних болести. Доласком пролећа мења се набоље, рекао је др Дејан Миленковић:

-Последње две недеље бележимо пад броја пацијената са респираторним инфекцијама као и оних оболелих од грипа. Што се тиче морбила које су се поново појавиле, Дом здравља Пожаревац није имао тај проблем, али је било неколико деце са пертусисом. Сада је и ту дошло до стагнације. Зато поново апелујемо на родитеље да децу на време доведу на вакцинацију против пертусиса, морбила и све остале обавезне вакцине.

Осим на појаву алергијских ринитиса, др Миленковић упозорава хроничне болеснике који реагују на промену времена, пацијенте са високим притиском, срчане болеснике и дијабетичаре да буду опрезни и у контакту са својим изабраним лекаром. 

Што се тиче наредних корака у функционисању Дома здравља, прво следи набавка новог дефрибилатора за потребе Службе хитне помоћи. Дефибрилатор је донација Града Пожаревца и апарат се очекује за месец дана. Осим у опрему, наставља се улагање и у медицински кадар, потврдио је др Миленковић и најавио упућивање на специјализацију неколико младих лекара.

                                                                                 Д. Деурић

Share.
Leave A Reply

Skip to content