Трећу годину за редом, Центар за културу „Костолац“, Спортско удружење „Маратон тим Пожаревац“ и Археолошки парк „Виминацијум“ под покровитељством Градске општине Костолац, 14. септембра организују велику спортску манифестацију Костолачки полумаратон или Трку легионара.

Тим поводом одржана је конференција за медије на којој су се обратили Серџо Крстаноски, председник Градске општине, Јелена Шаманц, директорка Центра за културу „Костолац“, Костолац и Небојша Пућо, председник Спортског удружења „Маратон тим Пожаревац“.

Директорка Центра за културу Јелена Шаманц истакла је да је од ове године стаза Костолачког полумаратона и званично сертификована и налази се на листи званичних трка у календару Атлетског савеза Србије. Тачније, Међународна асоцијација атлетског савеза Србије потврдила је прецизност стазе „Трке легионара“ и тиме омогућила да ова трка може бити међународна.

-Поред „Трке легионара“ – главне полумаратонске трке на 21 километар, биће организоване и „Трка задовољства“ на 5 километара и „Трка маратончића“ на 100 метара. Старт свих трка је испред Спортске хале у Костолцу, док ће пријемни центар, као и финиш трке бити у Археолошком парку „Виминацијум“. Интересантно је да се „Трка легионара“ разликује по много чему од осталих, једним делом због историје и амбијента кроз који се трчи, а другим делом због стазе и циља који је посебан, јер представља једно од најбогатијих светских археолошких налазишта. Организациони одбор је почео са радом још у јануару, како би све протекло без проблема. Биће ангажован и велики број волонтера на готово свим позицијама на стази. За сваког учесника обезбеђујемо стартне пакете који укључују финишерску медаљу. Припремамо и богат пратећи програм током целе манифестације. Учеснике очекују на свака 3 километра припремне окрепне станице са воћем и поврћем, што би требало да многоструко помогне маратонцима да успешно заврше трку, казала је Шаманц.

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски истиче да је локална самоуправа препознала значај организације овакве спортске и туристичке манифестације и показала спремност да својим капацитетима помогне.

-Полумаратон је данас спортска дисциплина са највећим растом броја учесника. За успешну организацију прошлогодишег полумаратона било је задужено преко 130 волонтера. Један од основних циљева организације полумаратона је испуњен,  а то је да се велики број младих Костолчана бави атлетиком, како рекреативно, тако и учешћем на бројним тркама. Свакако, све је то знак високог квалитета овог догађаја који је од великог туристичког значаја за Градску општину Костолац. Наша заједничка обавеза је да ову манифестацију из године у годину дижемо на виши ниво, како би даље расла и остварила своје потенцијале, закључио је Крстаноски.

Председник Спортског удружења „Маратон тим Пожаревац“ Небојша Пућо очекује велики број учесника на овој манифестацији, до сада је пријављено 94 такмичара, од тога и један број странаца. Котизација за учешће у полумаратонској трци износи 1.000 динара

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content