2019-10-09T18:44:23+02:00 9. октобра, 2019. 18:42 |

Три и по деценије пожаревачког Друштва учитеља

Друштво учитеља општине Пожаревац, у Центру за културу, пригодном свечаношћу, обележило је 35 година рада и постојања и уједно прославило Дан учитеља, 5. октобар.

Светски дан учитеља обележава се од  1993. године са циљем да се свуда у свету истакне  улога учитеља у образовању деце, нагласе принципи рада и дају препоруке о положају наставног кадра.

 


ИЗВОР ЗНАЊА

Присутне је поздравио председник градске Скупштине Бојан Илић, истакавши да је увек велико задовољство бити међу припадницима просветне професије.

-Пожаревац је град са великом традицијом сјајних учитеља који су умели да своје знање пренесу  својим ученицима, на том пољу били иновативни и инспиративни, са резултатима којима се сви поносимо. Традиција пожаревачког друштва даје нам за право да се након ових 35 година осврнемо и похвалимо свим резултатима које сте у том периоду постигли. Велики број ваших оцена,  које су у средњим школама добиле своју потврду, говоре о студиозности, стрпљењу и темељном знању које сте усадили нашим  малим суграђанима. Посебна инспирација и ваша жеља да се оде и корак више од прописаног градива, донела је и безброј освојених пласмана на различитим такмичењима, а то је све касније резултирало љубављу према науци младих генијалаца. Истих оних који су боравећи касније у средњим школама и универзитетима добро запамтили са ког извора су попили прве капи знања. Уверен сам да сви ви имате безброј прича у којима, ако не речима, а оно погледом, када се сретнете са бившим ученицима, добијете захвалност оних лекара, инжењера, архитеката, научника, који су то постали великим делом захваљујући вама. Оно што вас, сигуран сам, највише радује је када, без обзира на њихово занимање, сазнате да су израсли у добре и поштене људе, а то је мисија у којој сте најуспешнији. Хвала што сте део овог града, хвала што сте онај непресушни извор са кога жеђ за знањем гасе генерације наше деце и што сте сви заједно  део једне сјајне књиге на чијим корицама пише Савез учитеља Србије, рекао је Илић.

 

Председница  Друштва учитеља општине Пожаревац, Наташа Николић Гајић, истакла је да је Друштво превазишло оквире Пожаревца, те да обухвата и учитеље и из других општина са којима размењују своје професионално искуство, као и да школе живе  једна са другом.

 

 

Присутне је такође поздравио и учитељ Милутин Аврамовић,  истакавши да је баш у малој сали Центра за културу Пожаревац, фебруара 1984. године, основано Друштво учитеља, одакле су поникли разни програми и планови.

-Желим да ово Друштво остане овакво какво је сада и да постигне још веће резултате. Ми смо на културном и хуманом плану показали да можемо пуно тога да урадимо, уз стручна усавршавања која су неопходна, рекао је Аврамовић.

Поводом 35 година постојања и рада, Друштво учитеља општине Пожаревац, уручило је захвалнице сарадницима.

                                                                          И.Р.