Антић, Зарић, Николић и Стојадиновић

Потресна сведочење о догађајима који су се дешавали од 9. априла до 10. јуна 1999. године на караули Кошаре, могла су се чути на трибини под називом „Прошлост кад проговори – хероји са Кошара“.

Учесници трибине били су борци са Кошара, потпуковник Срђан Николић, народни посланик Иван Антић и новинарка и ауторка филма „Ратне приче са Кошара“ Слађана Зарић.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да трибина има за циљ да учврсти културу сећања и поштовања, коју су својом жртвом заслужили сви хероји са Кошара.

-Ту мислим на оне који, нажалост, нису више међу нама, али и на оне који су тај пакао преживели и данас могу о њему да сведоче. Зато нам је свима изузетна част што смо у прилици да у нашем граду угостимо неке од њих. Они ће пренети свима нама један део дешавања из тог периода. Покушајемо сви заједно да наслутимо то осећање које патриота има када зна да не сме да одступи, јер је „иза“ његова отаџбина, рекао је Павловић захваливши се и новинарки и ауторки филма „Ратне приче са Кошара“ Слађани Зарић рекавши да се њена борба поклапа се са оним што се жели постићи овим скупом, а то је промоција истине о оном што се десило код карауле Кошаре.

-Период иза нас обележио је многе тренутке када смо, као средина у којој живе грађани са јаким патриотским осећањима, подсећали нашу децу на хероје из прошлости, додао је Павловић. Наиме, током децембра прошле године у Сунчаном парку у Пожаревцу откривена је спомен плоча у знак сећања на војника Душана Тасића који је дао свој живот бранећи Србију на Косову и Метохији.

-Већ у априлу ове године, настављајући да ојачавамо културу сећања на оне који су нас задужили. Подигли смо у градској општини Костолац спомен обележје палим борцима у отаџбинским ратовима од 1990. до 1999. године. Оба места сећања на наше страдале ратнике подигли смо уз помоћ државе која нас је подстицала да кренемо овим путем захвалности за нове косовске мученике, рекао је Павловић. Захваливши се присутнима уз молбу да све што на њој буде чуло пренесе млађим суграђанима.

Трибину су организовали  Удружење ветерана „Кошаре“, Завичајно друштво Срба са Косова и Метохије и Град Пожаревац.

                          И. Р.

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content