Градска општина Костолац се током последњих година развија и напредује. Од оснивања, 29. јануара 2010. године, до данас, крчила је пут развоју тежећи бољим условима за рад и живот. У четрнаесту годину постојања улази са значајним резултатима и низом припремљених пројеката за даљи развој комуналне и путне инфраструктуре у Костолцу и селима Острову, Старом Костолцу, Кленовнику и Петки.

“Боже правде” у извођењу камерног састава Хора “Дунавска лира”

Свечаној седници поводом Дана костолачке Градске општине, одржаној у Дому културе, поред одборника и чланова Већа ГО Костолац, присуствовали су председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, заменик председника ГО Костолац Далибор Илић, заменик председника Скупштине ГО Костолац Милан Ђаловић, секретар Скупштине ГО Костолац Слађана Петрушић, начелник Управе Града Пожаревца Лазар Станојевић, заменица начелника ГО Костолац Ивана Ђорђевић, помоћница председника ГО Костолац Маја Здравковић, представници Огранка „ТЕ – КО Костолац“, републичких и локалних јавних предузећа и установа, привредних друштава, Српске православне цркве, исламске заједнице, полиције, војске, школа, месних заједница, удружења…

Са свечане седнице

                                                           ПОВОЉНО МЕСТО ЗА ЖИВОТ

 Празник, Дан када је формирана Градска општина Костолац, суграђанима је најпре честитала председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек. Она је истакла да су Костолчани поносни што у овом граду живе припадници различитих народа и вероисповести.

Милена Церовшек

 -Када говоримо о Костолцу, не смемо заборавити привилегију коју смо добили рођењем или селидбом у њега, а у којој су уживале генерације деценијама и вековима пре нас. Те генерације људи припадале су кроз историју различитим народима и цивилизацијама, што довољно говори о томе да је овде одувек било повољно место за живот и оснивање породице. Управо тај моменат из наше прошлости разлог је поноса наше садашњости и гарант будућности Костолчана и Костолца. Чињеница да су овде одувек живели људи различитог порекла, донела нам је једно богатство, у коме могу уживати само велики градови. Костолац се са њима не може мерити по квадратним километрима и бројем становника, али може по броју различитих народа и нација који живе на једном месту, као добре комшије. Ново време пред нама, у које смо са узбуђењем загледани, доноси нам раст и развој једног од бисера електроенергетског система наше земље, али и свест да се њиме мора располагати савесно и надасве одговорно. Ту првенствено мислим на бригу о животној средини, која нам је подједнаки приоритет као и стварање енергије, казала је Церовшек и додала да су приоритети у наредном периоду уређење улаза у Костолац, градског парка и изградња затвореног базена.

                                                УНАПРЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ЖИВОТА

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, обраћајући се на свечаној седници, указао је на неколико чињеница које су омогућиле бржи развој ове локалне самоуправе. Најпре, извршење буџета у протеклој години било је на нивоу од преко 75 одсто, капитално извршење 70 одсто, тако да су успешно реализовани готово сви велики капитални пројекти у вредности од преко 220 милиона динара.

Серџо Крстаноски

 -Град Пожаревац и Градска општина Костолац последњих неколико година константно раде на стварању бољих, квалитетнијих, лепших услова за живот наших суграђана и бринемо о равномерном развоју сваког дела наше општине. Посебан акценат ставили смо на уређење комуналне, путне, спортске, туристичке инфраструктуре… Коначно смо изградили фекално – канализациону мрежу у 26 улица у насељима Канал, Колиште и Дидино насеље, са преко 6.500 метара канализационе мреже, две фекално црпне станице, укупне вредности 101 милион динара. На тај начин за око 450 домаћинстава и 2.000 грађана обезбедили смо комплетну комуналну инфраструктуру и остаје нам још сређивање путева. Такође, водоводну мрежу у дужини од 450 метара добило је 20 кућа у Улици Хајдук Вељковој. Што се топлификације тиче, остало нам је само село Острово како би целокупна територија наше општине била обухваћена грејањем. Укупна вредност пројекта је 303 милиона динара која подразумева изградњу 5.300 метара топлификационе мреже, а до сада је завршено првих 1.500 метара у вредности од 80 милиона динара, истакао је Крстаноски.

 У 2022. години из градског буџета издвојено је преко 130 милиона динара за асфалтирање улица у дужини од 4 километра и 1.600 метара тротоара. Асфалтиране су улице Николе Тесле други део, од поште до Аутотранспорта, Николе Пашића први и други део испод Карађорђеве, Маршала Тита и Лењинова у Петки, Лоле Рибара други део у Острову, Боже Димитријевића, Светозара Марковића, Рада Кончара и Браничевска у Кленовнику, Вукашинова у Старом Костолцу. Поплочани су тротоари у Улици Николе Граонића други део иза дечијег вртића, пешачка стаза на плажи Топољар, плато и стаза иза поште. Уклоњен је надвожњак и очекује се изградња савремене саобраћајнице која ће спојити 4 улице у центру Костолца. Ове године за развој спорта биће издвојено 35 милиона динара или 9 одсто буџета, а очекује се реконструкција западне трибине стадиона Бора Бека, изградња два тениска терена и постављање заштитне ограде око помћних терена. За уређење и одржавање плаже Топољар уложено је 13 милиона динара, а новине су терен за ватерполо, заштитне бове, цветна декоративна тенда у горњем делу плаже, озвучење, видео надзор, спасиоци…. Реконструисана су сва бетонска игралишта, постављене су нове справе, тартан подлога, заштитне ограде, рефлектори, стене за пењање. За завршетак шест дечијих игралишта у Костолцу инвестирано је око 20 милиона динара. Такође, протекле године у центру откривена је спомен биста Ђорђу Вајферту, извршена је комплетна реконструкција „Локомотиве 12“ испред зграде Општине и замењена је светлећа реклама „Срећно“ на Водоторњу.

Наступ првог ансамбла КУД-а “Костолац”

-Костолац наставља да се гради, да се развија, уређује и са завршетком комплетне комуналне инфраструктуре решили смо крупне проблеме испод земље и почињемо да уређујемо сам центар и многе друге ствари које ће наш Костолац учинити лепшим местом за живот. Захваљујући приватном сектору отворен је први мини тржни центар са шест нових локала на самом улазу у Костолац, који је умногоме променио слику нашег места. Комплетно је сређена стара пумпа, ресторани „Драгуљ“ и „Путник“ полако се уређују. Остаје нам да заједно са Аутотранспортом помогнемо у решавању проблема аутобуске станице, као и решавање деценијског проблема, хотела у Костолцу. Тренутно радимо пројектну документацију за изградњу саобраћајнице у Првомајској улици, реконструкцију и уређење пешачко – бициклистичке стазе у градском парку и изгадњу затвореног базена иза спортске хале, нагласио је председник.

Сама Првомајска улица која ће спојити 4 централне улице, биће дужине 300 метара, ширине 13 метара, са две траке, стазом за пешаке и бициклисте. Биће уклоњен семафор, направљен кружни ток у Улици Николе Тесле, са лед расветом и аутобуским стајалиштем, тако да ће у потпуности бити промењена саобраћајна слика Костолца. Пешачко – бициклистичка стаза биће дужине 410 метара, ширине, 4,3 метра са 20 парковских клупа, 132 лед светиљке, 4 комплета столова за шах, новим летњиковцем и павиљоном са озвучењем за летњи музички програм. Такође, у плану је ново дечије игралиште, wi fi дрво, систем за заливање, нове саднице. Урбанистички пројекат затвореног базена је завршен и објекат ће бити сличних димензија као гимнастичка сала, са једним базеном димензија 25 х 12 метара и 1,8 метара дубине и дечијим базеном димензија 5 х 8 метара и 0,5 метара дубине.

У 2023. години биће настављено ширење топловода у дужини од 700 метара, до самог прелаза према печанском Дунавцу. За ту намену биће издвојено 40 милиона динара и исто толико новца за асфалтирање улица. У плану је и поплочавање стаза у Улици 7. јули, од хотела до цркве, поплочавање тротоара у улици Вељка Дугошевића и преко пута зграде ЕПС-а, а размишља се и о реконструкцији Дома здравља.

                                                   ЉУДИ СА ВИЗИЈОМ И ИНИЦИЈАТИВОМ 

Градска општина Костолац  крчи пут напретку, инвестицијама и изградњи, а када су планови и циљеви велики, резултати и постигнућа су још већи. На том путу велику подршку пружа Град Пожаревац. Честитајући празник Костолчанима, председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић је између осталог рекао:

Предраг Мијатовић

-Град Пожаревац брине подједнако о свим својим градским општинама и месним заједницама. Када овом говорим из визуре локалних руководстава, желим да напоменем да су нам на челу свих њих неопходни људи са визијом и иницијативом. Ту иницијативу су у годинама иза нас носиоци јавних функција у Костолцу итекако потврдили, јер су на примеру доказали да брину за добробит свих мештана. Визија коју они промовишу заједно са свима нама, темељи се на жељама и потребама самих грађана. Све то не би било могуће или би било тешко изводљиво да није велике слоге и разумевања свих становника који су своје различитости преточили у предност. Сви знамо да Костолац и околину краси велики број људи разних нација и то јесте податак којим се сви ми веома поносимо. Породице многих од њих су се овде населиле пре више деценија, па и још раније, и чињеница да су овде остале нам недвосмислено говори да је ово парче земље Србије итекако посебно. Потврду да је то заиста тако можемо пронаћи и у далекој прошлости, још у време древног Виминацијума, бисера Римског царства. Још тада је ова моћна империја схватила географски значај овог поднебља наслоњеног на Дунав и на раскрсници важних европских путева. Зато, загледани у будућност, морамо схватити да су нам шансе за успех и напредак у Костолцу огромне и да их можемо остварити само преданим радом, какав смо у годинама иза нас и показали. Унапређење комуналне инфраструктуре је приметно и сеже толико далеко да можемо говорити и о скорашњој потпуној покривености топлификационом мрежом свих њених делова. Предности постојања енергетског гиганта и надаље ће бити коришћене, али никако на уштрб очувања животне средине. Радујем се са свима вама проширењу ТЕ – КО Костолац, новим радним местима, али и бољој електроенергетској ситуацији читаве Србије које ће оно донети. Такође, све становнике града Пожаревца веселе и пројекти уређења парка и прилаза Костолцу у коме ће стари надвожњак заменити нова саобраћајница, закључио је Мијатовић.

Дечији ансамбл “Врабац” представио се влашким играма

                                                           „ВАЈФЕРТОВ ЖИГ“

Градска општина Костолац је општина успешних и признатих људи који постижу  одличне резултате у разним областима. Повеља „Вајфертов жиг“ која се додељује као највише признање Градске општине Костолац, на свечаној седници Скупштине,  уручене су за области уметности, спорта и стваралаштва младих. Ове године „Вајфертов жиг“ у области уметности завредео је  Радомир Ђорђевић, педагог, предавач, редитељ и глумац. У области спорта престижно признање уручено је Славиши Коренту, председнику Одбојкашког клуба „Рудар из Костолца. За стваралаштво младих Повељу је добио Матија Радојевић, студент апсолвент шесте године Медицинског факултета у Београду. Награде су уручили Серџо Крстаноски и Милена Церовшек.

Добитници Повеље

У име награђених обратио се  Славиша Корент, који је истакао да му је велика част да буде носилац признања које је симбол историје Градске општине Костолац и симбол настанка и развоја Костолца на темељима визије великог човека као што је био Ђорђе Вајферт.

-Рођен сам у Костолцу, одрастао сам на Мајдану и Старом Костолцу и посебно ми значи што ово признање носи име Вајферта, казао је Корент.

У културно – уметничком делу програма камерни састав Хора „Дунавска лира“ извео је химну „Боже правде“, први извођачки ансамбл КУД-а „Костолац“ представио се староградским играма и играма из западне Србије, а дечији ансамбл „Врабац“ влашким играма.

                                                                             Дарко Динић

 

.

Share.

Comments are closed.

Skip to content