2018-05-17T19:31:24+02:00 17. маја, 2018. 19:31 |

Трка мира у Пожаревцу

Пожаревац је данас био домаћин Трке мира, најдуже штафетне трке на свету. Част да  држи Бакљу  мира, коју су некада држали Нелсон Мендела, Мајка Тереза, Лејди Дајана, Краљица Елизабета Друга и Добрица Ћосић имао је дана градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, који је у градском парку окупљеним малишанима и учесницима трке мира поручио да је главни мото ове трке заједништво међу људима.


             „Осмех на лицу, здрав живот и нова пријатељства оно су што спорт доноси“, рекао је Спасовић и  додао да види паралелу између Трке мира и  још једног значајног  догађаја који ускоро очекује Пожаревац, а то је обележавање 300 година од потписивања Пожаревачког мира, који је пре три века донео мир зараћеној Европи.

„Трка мира је велики подухват, пролази кроз већину земаља на шест континената.Од свог настанка 1987. године до данас прошла кроз више од 150 земаља света, а њена траса је неколико пута дужа од обима земаљске кугле. Трка проноси вечиту људску тежњу за мирним и срећним светом“, рекао је Спасовић.

             Трка мира  је стартовала у Софији 27. фебруара, кроз Србију пролази од  15. до 19. маја, а завршава се у Лисабону 8. октобра.