2018-02-07T09:10:48+01:00 7. фебруара, 2018. 09:10 |

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАДА ПОЖАРЕВЦА: Фебруар – месец туризма

Ужурбано је ових дана у  Туристичкој организацији града Пожаревца. Пожаревљани се спремају да туристичку понуду представе на две велике туристичке манифестације. Наиме, у наредне две недеље очекују их наступи на два значајна сајма туризма. Први, Међународни сајам туризма у главном бугарском граду Софији, одржава се од 14. до 16. фебруара, a Пожаревљани ће наступити на заједничком штанду са Туристичком организацијом Србије и још двадесетак локалних туристичких организација.

Ово је први пут да ће Туристичка организација Пожаревца своју понуду представити Бугарима а према речима Василијa Балдићa, заменика директора на ово су се одлучили јер је примећен повећан долазак бугарских туриста на југу Србије.

-Нама је циљ да их привучемо и у наш крај а појачан мотив имамо јер смо организатори традиционалне манифестације Љубичевске коњичке игре на којима се сваке године појављују власници ергела из Бугарске . Ове године Пожаревац је добио нову међународну трку. Медитеранском трком појачавамо први такмичарски дан ЉКИ те бисмо желели да на Сајму у непосредном контакту са члановима бугарских коњичких савеза договоримо њихов масовнији долазак. Осим Игара представићемо, подразумева се, комплетну понуду Града, каже Балдић.

Туристичка организација Града у веома озбиљним је припремама за највећи регионални сајам, сада већ 40. Међународни сајам туризма у Београду који се одржава од  22. до 25. фебруара. Сваке године уводе се иновације  у начину ређења штанда, као и у  презентацију туристичких потенцијала. Балдић у овом делу наглашава несебичну помоћ Града који, како каже,  видно улаже у туризам, нарочито у манифестациони.

– Љубичевске коњичке игре покушавамо да подигнемо на ниво трећег бренда у Србији, као што је тонекада било. Имамо и подршку Републике, требало би да уђемо  у националне програме ревитализације ергеле и хиподрома, доградњу и прошире њекапацитета за седење, као и проширење и осветљење стаза чиме би сеотворила могућност за ноћне трке.

Фокус када је у питању презентација на сајму ићи ће у  три правца јер ће се у току 2018. У Граду одиграти три значајна догађаја.

– Први је светски конгрес археолога у Виминацијуму у периодуод 3.до 9. септембра.То је веома добра прилика да слика Пожаревца као туристичког места оде у свет.  Веома нам је стало да учесницима конгреса приближимо целокупну туристичку понуду, истиче и додаје да се током лета очекује велики број програма везаних за други значајан туристички моменат, а то је обележавање 300 година Пожаревачког мира. Церемонијално оно ће бити  21. јула, али ће овај значајан догађај бити обележаван у дужем временском периоду.

Као и сваке године првог септембарског викенда очекују нас Љубичевске коњичке игре. Ове године обележава се полујубилеј, 55.манифестација која доноси додатне квалитетне трке и садржаје. Почасни председник ЉКИ ће и ове године бити председник Републике Александар Вучић.

Иако ће велики број туриста првих септембарских дана доћи у Пожаревац у Туристичкој организацији кажу да се смештајни капацитети припремају.Наиме, Археолошки парк Виминацијум обезбедиће за потребе археолога 460 постеља,  а за госте Игара ту су капацитети у Граду. Балдић каже да је долазак већег бројатуриста истовремено и  сигнал који је у стратегијама предвидђен кроз јачање смештајних капацитета који су недовољни или неадекватни.

-Ради се петогодишња анализа смештаја. Желимо да анимирамо могуће инвеститоре, а део средстава могуће је обезбедити и аплицирањем на конкурс уресорног министарства, закључује.

                                                                                                                        Т.Р.С.