2021-04-04T10:19:02+02:00 4. априла, 2021. 10:19 |

Туризам: Потреба за регионалним удруживањем

Пандемија изазвана корона вирусом, у свим земљама света, па и у Србији, прошле и почетком ове године, стопирала је и одложила многе туристичке манифестације.

У складу са епидемиолошким мерама, поједини туристички догађаји ипак су одржани али виртуелно, путем мобилних и веб апликација.Што се Туристичке организације Града Пожаревца тиче, почетком марта учествовала је на виртуелној презентацији Стратегијског маркетинг плана туризма Србије коју је организовала Туристичка организација Србије. Била је то прилика да се регионалне и локалне туристичке организације упознају са усвојеним стратешким документом и најважнијим задацима које стратегија поставља пред туристичке организације. Поред брендирања Србије као туристичке дестинације, ТОС
сматра да је од изузетног значаја регионално удруживање туристичких организација ради заједничких активности и наступа.

ПОТЕНЦИЈАЛИ БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА

-У нашем региону потребно је основати Регионалну туристичку организацију која би туристе из различитих крајева Србије и иностранства могла да задржи дуже од два, три дана. Подручје је, осим рекама, планинама, пећинама, археолошким налазиштима, почев од Смедеревске тврђаве, Виминацијума, Рамске и Голубачке тврђаве и Лепенског вира, богато манастирима и црквама. Постоји могућност да се у Костолцу развије наутички туризам уз плажу Топољар, а такође очекујемо да профункционише пристан поред ресторана „Драгуљ“. Пожаревац планира и велике захвате када је Ергела Љубичево у питању. Бројне су туристичке могућности у браничевском округу које бисмо са оснивањем Регионалне туристичке организације сви заједно знатно брже остваривали, каже Балдић.

Још један у низу скупова у циљу побољшања туристичке понуде, на коме је активно учествовала и Туристичка организација Града Пожаревца је и виртуелни семинар под називом „Унапређење квалитета услуга у приватном смештају и сеоским туристичким домаћинствима“, у организацији Немачке развојне агенције ГИЗ.

ИЗЛОЖБЕНА ПОСТАВКА НА ХИПОДРОМУ

Иако је пандемија зауставила планиране активности већине јавних установа, запослени у њима трагају за новим идејама и могућностима рада и у таквим специфичним условима. Најгоре је да се ништа не ради и не предузима уз образложење да живимо са короном. Тражећи решења и у таквој ситуацији Туристичка организација Пожаревца је крајем фебруара, у центру града, испред Туристичког инфо центра, поставила интерактивну таблу, односно информативни киоск захваљујући коме грађани могу да се информишу о одређеним туристичким локацијама. Према речима директора ТОГП Василија Балдића, тренутно се ради на ажурирању и развоју нових садржаја и апликација са важним туристичким информацијама, као и на уређењу екстеријера испред Инфо центра.

Такође, у току је и прикупљање историјске и материјалне грађе за изложбену поставку која се планира у савременом, посебно уређеном простору на градском хиподрому.

Василијe Балдић

-Ова изложба обухватиће развој коњарства и коњичког спорта као и неговање традиције кроз Љубичевске коњичке игре. Циљ је да у оквиру хиподрома објединимо туристички пакет организованих посета, да на овом простору туристима прикажемо Пожаревац и вештине наших вишебојаца као и да посетиоци, обиласком ове изложбе доживе лепоту коњичког спорта и рекреативног јахања. Читав овај процес око изложбене поставке започет је још прошле године, међутим реализацију је успорила пандемија, објашњава Балдић.
Стратешки интерес Града, када је туризам у питању је Студија истраживања и презентације археолошке руте „Путевима римских императора“. Реч је о документу о даљим инфраструктурним захватима на римским археолошким локалитетима у Србији за чију је израду, средства у износу од 15 милиона динара, обезбедило Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије.

САЈМОВИ ЗА САДА ОТКАЗАНИ

У разговору са директором Василијем Балдићем сазнајемо да се проблеми настали због ковида, у ТО решавају уз помоћ оснивача и да је та подршка велика. Оно што им у великој мери недостаје су сусрети са осталим туристичким посленицима, размена непосредних информација о туристичким дестинацијама током лета 2021.

-За сада су наши наступи на сајмовима и сличним догађајима отказани, као и организације манифестација на нашем подручју. Радимо на даљем развоју услуга које су једино за сада могуће, имају смисла и везане су за ИТ сектор. У плану је увођење интернет продаје сувенира из наше понуде, као и осмишљавање нових сувенира, истиче Балдић и додаје:

-Туристичка организација Града Пожаревца ради и на превођењу промотивног материјала. Осим на енглески, промо материјал преводили смо и на руски језик, а покушаћемо да до краја ове године публикацију „CV Пожаревац“ преведемо на кинески језик. Доста се ради на популаризацији туристичког сектора у Кини, Русији, Турској, Индији и то на разне начине, наглашава директор TO Пожаревац.

Ако је ишта добро у време короне, а тиче се туризма, онда је то све веће интересовање наших људи за природне лепоте и туристичке вредности у нашој Србији. Многи нису могли ни да претпоставе каквим је све планинама, националним парковима, рекама и језерима богата наша земља.
-Драго ми је да је људска свест о томе пробуђена. Није све најлепше у иностранству, и наша земља има дивне пределе слабо посећене и недовољно истражене, каже Балдић.

М.П.