Произвођачи винове лозе и вина  Удружења виноградара и воћара општине Голубац, са седиштем у Баричу, прославили су своју славу Светог Трифуна. Прво су виноградари присуствовали свечаној литургији у сеоској цркви Светог Архангела Михајла, а затим је обављено освећење винове лозе, резање славског колача и избор новог колачара и обред је обавио свештених Ратко Митровић. Ове године домаћин славе био је виноградар Драгослав Илић из Барича, а наредне године биће  Радиша Стокић из Сиракова.

  Одржана је и 24 редовна Скупштина удружења којом је председавао председник Жарко Живановић   на којој је усвојен извештај о раду у протеклих годину дана утврђени задаци за ову годину . О раду Удружења виноградара и воћара са седиштем у Баричу говорио је председник  удружења, виноградар из Сладинца Миодраг Миладиновић, који се већ дуго бави виноградарством и један је од бољих произвођача вина и грожђа у општини Голубац.

 Међу гостима био је и први човек ове подунавске Општине др Небојша Мијовић са сарадницима који је подсетио да Општина Голубац у овој години издваја неограничена средства за програме развоја пољопривреде.

-Из општинске касе  финасира се развој пољопривреде и годишње се издвоје значајна средства за субвенције, што  и даје резултате, а у овој  години  из буџета ова локална самоуправа издвојиће неограчина средства за реализацију различитих програма из области развоја пољопривреде, као што су виноградарство, повртарство, воћарство и пчеларство.

 Ми, као и сваке године издвајамо одређена средства за развој пољопривреде и пољопривредне инфратсруктуре, редовно помажемо и Удружње виноградара и воћара општине Голубац са седиштем у Баричу,  како би реализовало своје планове и програме и радило на унапређењу развоја виноградарства и воћарства у овом крају. Општина ће ове године изаћи са неким програмом са неограничем средствима за помоћ пољопривредницима у свим насељима И свако ко се буде пријавио ове године добиће потребна средства која су предвиђена у том пограму за бављење одређеним делатности у оквиру пољопривреде. Ово важи И за сточаре,затим за куповину ситних алата и механизације за обраду земљишта и производњу ратарских и  других култура, каже председник општине Голубац др Небојша Мијовић.

                          НАЈБОЉА ВИНА 

Најбољим произвођаћима вина за 2022. годину припале су вредне награде и Дипломе, дар организатора. Подсетимо  се, најбоља вина из бербе 2022. године по оцени жирија имали су Драгослав Илић из Барича, Радиша Стокић из  Сиракова И Драга Гајић из Браничева. Трочлана комисија на челу са председницом Росицом Миладиновић из Голупца  од десетак пријављених произвођача вина у берби 2023. године,изабрала је за најквалитетнија вина виноградара  Радише Стокића из Сиракова, Жарка Живановића из Барича И Живослава Радовановића из Голупца.

                                                                                                      Љ. Настасијевић

Share.
Leave A Reply

Skip to content