Пре 150 година, на дан Светог Саве, у данашњем Кучеву а тадашњој Горњој Крушевици основана је Читаоница чији је наследник овдашња Библиотека „Никола Сикимић Максим“ због чега је 27. јануар ове године слављен као двострули празник. Славило се Савино име и дело али и велики јубилеј, век ипо постојања ове културне институцијеу граду на Пеку.

На пригодној свечаности, поред запослених присуствовали су и сарадници и бројни пријатељи међу којима и представници локалне самоуправе са председником Општине др Иван Рајичић и председник Скупштине општине Бранко М. Кецман.

Поздрављајући госте директорка Јована Дишић истакла је важност сарадње међу установама и подршку Општине без које бројни пројекти и идеје не би биле реализоване.

У част јубилеја коме ће бити посвећене многе активности током године, на свечаности су изложени преписи оснивачких аката, списак оснивача, писма министру унутрашњих дела, као и одлуке о називу библиотеке који она и данас носи. Преписе је радио истакнути завичајни уметник Драган Кецман.

Прочитана је и прича награђиваног књижевника и академика Горана Петровића, „Пећина”, инспирисана његовом посетом Кучеву, пећини Равништарки и библиотеци у новембру прошле године. Иначе, Горан Петровић је лауреат награде „Београдски победник“ за најбољи роман у 2022. години, која му је уручена 26. јануара у Библиотеци града Београда.

Обраћајући се слављеницима и гостима председник Општине др Иван Рајичић, похвалио је досадашњи рад установе и најавио даљу подршку локалме самоуправе библиотеци.

У знак захвалности за 50 година живота који је уложила у рад Библиотеке уручен је пригодан поклон Јелени Грубор.

Share.

Comments are closed.

Skip to content