Огранак Народне библиотеке “Илија М. Петровић” у Kостолцу, у четвртак, 12. марта, са почетком од 18 часова, организује дружење са Мирјаном Митровић, књижевницом Издавачке куће “Лагуна” која ће представити своје романе из хеленског циклуса “Емилија Лета” , “Месечари из Маргума” и “Хелена или о Немиру”.

Мирјана Митровић, рођена је 14. јануара 1961. у Пожаревцу, у коме је завршила основну школу и гимназију. Завршила је енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду.

Први роман „Аутопортрет са Миленом“, објављен 1990. године у београдском БИГЗ-у, инспирисан је животом Милене Павловић Барили. Роман је био у избору за Нинову награду, а потом је доживео више издања (2005. у „Народној књизи“, 2009. у „Лагуни“). Награђен је Златном значком Kултурно – просветне заједнице Србије.

Приче из збирке Свето стадо (1999) увршћене су у антологије „Ослобађање лектире“ Игора Маројевића, „Антологија приповедака српских књижевница“ Рајка Лукача, „Овако је почело“ Љубице Арсић и Дејана Михаиловића, „Kраљица Лир и њена деца“ Љубице Арсић, „Врт наде“ Славице Гароње. Приче су превођене на грчки, чешки и бугарски, а поезија на шпански.

Роман “Емилија Лета” (2006) добитник је награде „Бранко Ћопић“, био је у најужем избору за НИН-ову награду.

Романом „Месечари из Маргума“ објављеним 2009, а роман „Хелена или о немиру“ објављен 2017, награђен је наградом „Биљана Јовановић“.

Од прошле године уредник је Трибинског програма Српског књижевног друштва. Објављује поезију и прозу у часописима. Бави се новинарством, живи у Београду.

Share.

Comments are closed.

Skip to content